Slovenske tvrtke lani povećale prihode i dobit

Bez autora
May 08 2016

Slovenske tvrtke lani su povećale ukupne prihode za četiri posto, prihode od izvoza za osam posto te ukupnu dobit za čak 81 posto, objavila je državna agencija za javne evidencije na temelju podataka za više od 65 tisuća poduzeća koja su joj do kraja ožujka predala godišnja izvješća. Ukupni prihodi 65.214 slovenskih tvrtki koje su predala godišnja izvješća lani su iznosili 81,78 milijardi eura, što je četiri posto više nego 2014. godine. Od toga je na stranim tržištima realiziran prihod u iznosu od 30,26 milijardi eura, što je na godišnjoj razini porast za osam posto. Sporije od ukupnih prihoda rasli su ukupni rashodi, za tri posto, na 79,67 milijardi eura.

Slovenske tvrtke lani povećale prihode i dobitSlovenske tvrtke lani su povećale ukupne prihode za četiri posto, prihode od izvoza za osam posto te ukupnu dobit za čak 81 posto, objavila je državna agencija za javne evidencije (AJPES) na temelju podataka za više od 65 tisuća poduzeća koja su joj do kraja ožujka predala godišnja izvješća.

Ukupni prihodi 65.214 slovenskih tvrtki koje su predala godišnja izvješća lani su iznosili 81,78 milijardi eura, što je četiri posto više nego 2014. godine. Od toga je na stranim tržištima realiziran prihod u iznosu od 30,26 milijardi eura, što je na godišnjoj razini porast za osam posto.

Sporije od ukupnih prihoda rasli su ukupni rashodi, za tri posto, na 79,67 milijardi eura.

Tako je ukupna dobit slovenskih poduzeća u prošloj godini iznosila 2,11 milijardi eura, što je čak 81 posto više nego 2014. godine, objavio je AJPES.

Po podacima iz analize, neto dodana vrijednost slovenskih poduzeća lani je porasla za šest posto, na 18,29 milijardi eura, a neto dodana vrijednost po zaposlenom za jedan posto, na 41.124 eura.

Slovenska su poduzeća lani povećala i broj zaposlenih i to za pet posto te su zapošljavala ukupno 444.839 radnika.

Njihova je prosječna bruto plaća lani iznosila 1504 eura mjesečno za puno radno vrijeme. Ta je prosječna plaća, s obzirom na deflaciju, realno viša za 1,5 posto u odnosu na 2014. godinu.

Po podacima AJPES-a, lani je pozitivno poslovalo 64 posto tvrtki koje su predala godišnja izvješća, dok je ukupni gubitak tvrtki koje su poslovale s gubitkom smanjen za petinu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik