Slovenski BDP u drugom kvartalu potonuo 13 posto

Bez autora
Sep 01 2020

Slovenski bruto domaći proizvod (BDP) potonuo je 13 posto u drugom tromjesečju - između travnja i lipnja - u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Očekivao se težak pad, jer je to razdoblje najgore epidemije koronavirusa i prestanka javnog i gospodarskog života.

U prvoj polovici godine, u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, pad BDP-a iznosio je 7,9%.

Pad je uglavnom posljedica pada privatne potrošnje. Finalna potrošnja kućanstava na domaćem tržištu pala je za 21,2 posto; od toga najviše su pali kućni rashodi za gorivo i usluge.

U kolovozu smo zabilježili 0,1-postotnu deflaciju na mjesečnoj i godišnjoj razini, otkrio je statistički ured.

U drugom tromjesečju 2020. ukupni izvoz bio je 24,5 posto manji od izvoza u istom tromjesečju 2019. godine, od čega izvoz robe za 21,9 posto, a usluge usluga čak 35,0 posto. Uvoz je također smanjen za gotovo isti postotak kao i izvoz (za 25 posto), pri čemu je uvoz robe opao za 24,4 posto, a uvoz usluga za 28,2 posto. Među uslugama, što se tiče izvoza i uvoza, najviše se smanjio obujam putovanja.

Za usporedbu, njemački BDP pao je za 10,1 posto u drugom tromjesečju, a austrijski 12,8 posto, što predstavlja najveći pad od Drugog svjetskog rata. Talijansko gospodarstvo, jedno od najteže pogođenih epidemijom, smanjilo se za 12,4 posto na kvartalnoj razini i za 17,3 posto na godišnjoj razini. Američka vlada, s druge strane, izračunala je pad BDP-a od 32,9%.

Euro područje je u drugom tromjesečju zabilježilo pad BDP-a od 12,1%, dok se gospodarska aktivnost u EU kao cjelina smanjila za 11,9% u odnosu na prvo tromjesečje ove godine, objavio je prije mjesec dana Europski statistički ured Eurostat.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik