Slovenski izvoz porastao 4,4 posto, na gotovo 20 milijardi eura

Bez autora
Dec 10 2015

Slovenski je robni izvoz u prvih deset mjeseci ove godine iznosio 19,96 milijardi eura, što je 4,4 posto više nego u istom razdoblju lani, dok je uvoz rastao sporije, za 2,5 posto, na 19,25 milijardi eura, objavio je u četvrtak slovenski statistički zavod. Slovenija je tako u robnoj razmjeni s inozemstvom u prvih deset mjeseci ove godine ostvarila suficit od 709 milijuna eura, a pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 103,7 posto. Više od dvije trećine izvoza, odnosno 15,4 milijarde eura, realizirano je na zajedničkom tržištu Europske unije i izvoz u zemlje EU je porastao za 5,5 posto. Izvoz, pak, u države nečlanice EU rastao je sporije, u deset mjeseci ove u odnosu na isto lanjsko razdoblje za 0,9 posto, na 4,56 milijardi eura. Podaci slovenskog statističkog zavoda pokazuju da je samo u listopadu zabilježen pad izvoza i uvoza.

Slovenski izvoz porastao 4,4 posto, na gotovo 20 milijardi euraSlovenski je robni izvoz u prvih deset mjeseci ove godine iznosio 19,96 milijardi eura, što je 4,4 posto više nego u istom razdoblju lani, dok je uvoz rastao sporije, za 2,5 posto, na 19,25 milijardi eura, objavio je u četvrtak slovenski statistički zavod.

Slovenija je tako u robnoj razmjeni s inozemstvom u prvih deset mjeseci ove godine ostvarila suficit od 709 milijuna eura, a pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 103,7 posto.

Više od dvije trećine izvoza, odnosno 15,4 milijarde eura, realizirano je na zajedničkom tržištu Europske unije i izvoz u zemlje EU je porastao za 5,5 posto. Izvoz, pak, u države nečlanice EU rastao je sporije, u deset mjeseci ove u odnosu na isto lanjsko razdoblje za 0,9 posto, na 4,56 milijardi eura.

Podaci slovenskog statističkog zavoda pokazuju da je samo u listopadu zabilježen pad izvoza i uvoza. Slovenija je, naime, u listopadu na strana tržišta izvezla roba u vrijednosti od 2,14 milijarde eura, što je 0,2 posto niže nego u lanjskom listopadu, dok je uvoz smanjen za 0,7 posto, na 2,04 milijarde eura. Tako je u listopadu ostvaren višak u robnoj razmjeni s inozemstvom u iznosu od 101,5 milijuna eura, a pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 105 posto.

Samo  u dva ovogodišnja mjeseca slovenski izvoz nije rastao pa on i dalje, iako je zadnjih mjeseci nešto smanjen, ostaje glavni generator gospodarskog oporavka, uz nešto poboljšanu potrošnju na domaćem tržištu, procjenjuju analitičari.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik