Sniženje kreditnog rejtinga BiH pomutilo sliku blagog oporavka

Bez autora
Aug 24 2011

Ekonomska kretanja u drugom kvartalu 2011. godine u BiH nisu donijela značajnija iznenađenja u odnosu na ona zabilježena u prvom kvartalu, ističe se u trećoj Raiffeisen makroekonomskoj analizi koju je pripremio tim analitičara Raiffeisen banke BiH. Ova kretanja ukazuju na vrlo blag ekonomski oporavak, baziran uglavnom na snažnom rastu izvoza, rastu proizvodnje nekoliko sektora prerađivačke industrije te na blagom oporavku domaće potrošnje i investicija koji se manifestiraju kroz rast uvoza, indirektnih poreza te rast kredita u bankarskom sektoru. U analizi se ističe da su sliku blagog oporavka ekonomije "pomutile" očekivane vijesti o sniženju kreditnog rejtinga BiH od kreditnih agencija Moody's i S&P zbog i dalje prisutne političke krize, neprovođenja reformi i sistemskog vođenja fiskalne politike, a zatim i očekivani rast reguliranih cijena plina i električne energije, koje dodatno povećava pritisak na rast inflacije u zemlji u nastavku godine...

Sniženje kreditnog rejtinga BiH pomutilo sliku blagog oporavkaEkonomska kretanja u drugom kvartalu 2011. godine u BiH nisu donijela značajnija iznenađenja u odnosu na ona zabilježena u prvom kvartalu, ističe se u trećoj Raiffeisen makroekonomskoj analizi koju je pripremio tim analitičara Raiffeisen banke BiH, prenosi Fena. 

Ova kretanja, kako se navodi, ukazuju na vrlo blag ekonomski oporavak, baziran uglavnom na snažnom rastu izvoza, rastu proizvodnje nekoliko sektora prerađivačke industrije te na blagom oporavku domaće potrošnje i investicija koji se manifestiraju kroz rast uvoza, indirektnih poreza te rast kredita u bankarskom sektoru.

U analizi se ističe da su sliku blagog oporavka ekonomije "pomutile" očekivane vijesti o sniženju kreditnog rejtinga BiH od kreditnih agencija Moody's i S&P zbog i dalje prisutne političke krize, neprovođenja reformi i sistemskog vođenja fiskalne politike, a zatim i očekivani rast reguliranih cijena plina i električne energije, koje dodatno povećava pritisak na rast inflacije u zemlji u nastavku godine. 

Prema ovim navodima, u drugom kvartalu ekonomski rast bh. ekonomije i dalje je baziran najviše na, i dalje, podsticajnom, vanjskom okruženju i snažnoj inozemnoj potražnji. Negativne posljedice nastavka trenutne političke i institucionalne krize, prema analizi, i dalje su evidentne po bh. ekonomiju. 

Kamatne stope 

U analizi se ističe da je u drugom kvartalu 2011. godine i dalje vidljiv blagi trend pada aktivnih kamatnih stopa u bankarskom sektoru, koji je doveo do nešto više stope rasta kredita krajem prvog polugodišta.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik