S&P: Rejting Hrvatske ostaje isti

Bez autora
Jan 17 2016

Agencija Standard & Poor's smatra da je šestogodišnja recesija u Hrvatskoj okončana, no gospodarski rast u 2016. godini bit će relativno slab i uglavnom ovisiti o vanjskim faktorima. U S&P smatraju da su javne financije i dalje slabe, a planiranje reformi još nije započelo jer Hrvatska još nema Vladu. Analitičari S&P-a izračunali su da postoji 33% šansi za smanjenje rejtinga Hrvatske u idućih 6 do 12 mjeseci. "BB" rejting u stranoj valuti dva je stupnja ispod investicijske razine. Isti rejting Hrvatske, s negativnim izgledima drži i agencija Fitch, dok Moody's drži hrvatski rejting jedan stupanj ispod investicijske razine "Ba1", također s negativnim izgledima. Kreditni rejting Hrvatske ostao je nepromijenjen, uz napomenu agencije S&P da postoji 33 posto šansi za njegovo smanjenje u idućih 6 do 12 mjeseci.

S&P: Rejting Hrvatske ostaje istiDugoročni rejting Hrvatske ostaje na razini BB, kratkoročni na B, kao i negativni izgledi. Agencija Standard & Poor's smatra da je šestogodišnja recesija u Hrvatskoj  okončana, no gospodarski rast u 2016. godini bit će relativno slab i uglavnom ovisiti o vanjskim faktorima.

U S&P smatraju da su javne financije i dalje slabe, a planiranje reformi još nije započelo jer Hrvatska još nema Vladu.

Analitičari S&P-a izračunali su da postoji 33% šansi za smanjenje rejtinga Hrvatske u idućih 6 do 12 mjeseci.

"BB" rejting u stranoj valuti dva je stupnja ispod investicijske razine. Isti rejting Hrvatske, s negativnim izgledima drži i agencija Fitch, dok Moody's drži hrvatski rejting jedan stupanj ispod investicijske razine "Ba1", također s negativnim izgledima.

Kreditni rejting Hrvatske ostao je nepromijenjen, uz napomenu agencije S&P da postoji 33 posto šansi za njegovo smanjenje u idućih 6 do 12 mjeseci.

Njihova odluka (S&P-a) bila je očekivana s obzirom na gospodarsku situaciju u Hrvatskoj, kazao je za Dnevnik 3 HRT-a makroekonomist Zvonimir Savić iz Hrvatske gospodarske komore, odgovarajući na pitanje znači li ovo da je S&P ipak poštedio buduću vladu i da bi vjerojatno i sada smanjili rejting da nisu u tijeku političke promjene. Savić ne smatra da to ima ikakve veze.

Činjenica je da je hrvatski rejting već pao 2012. i 2013. godine, potom su padali i njegovi izgledi. Hrvatska sigurno nije u zavidnoj poziciji jer, gledajući države Europske unije, jedino grčka i Cipar imaju lošiji kreditni rejting od RH, kazao je.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik