Sporazum o poslovnoj suradnji

Bez autora
Sep 09 2010

Hrvatska obrtnička komora (HOK) i Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS) potpisale su sporazum o poslovnoj suradnji. Time su vodstva obiju komora iskazala svoju spremnost za nastavak postojećeg te unaprjeđenje i proširenje daljnjeg zajedničkog rada i suradnje. Sporazum je potpisan u sklopu jučer održane prve zajedničke sjednice upravnih odbora dvaju komora na Međunarodnom obrtničkom sajmu u Celju. Na sjednici se raspravljalo o aktualnom stanju u obrtništvu u Sloveniji i Hrvatskoj, kao i mogućnosti jačanja suradnje na području EU projekata i poslovnog povezivanja. HOK i OZS tim će sporazumom potaknuti, među ostalim, intenzivniju razmjenu informacija i iskustava iz područja proizvodnje, usluga, tržišta, tehnologija, organizacija rada, razvoja kooperacijskih odnosa i povezivanja obrtnika i poduzetnika; sudjelovanje na zajedničkim EU projektima; organizaciju zajedničkog nastupa na trećim tržištima itd...

Sporazum o poslovnoj suradnjiHrvatska obrtnička komora (HOK) i Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS) potpisale su sporazum o poslovnoj suradnji.

Time su vodstva obiju komora iskazala svoju spremnost za nastavak postojećeg te unaprjeđenje i proširenje daljnjeg zajedničkog rada i suradnje, izvijestili su iz HOK-a.

Sporazum je potpisan u sklopu jučer održane prve zajedničke sjednice upravnih odbora dvaju komora na Međunarodnom obrtničkom sajmu u Celju. Na sjednici se raspravljalo o aktualnom stanju u obrtništvu u Sloveniji i Hrvatskoj, kao i mogućnosti jačanja suradnje na području EU projekata i poslovnog povezivanja.

HOK i OZS tim će sporazumom potaknuti, među ostalim, intenzivniju razmjenu informacija i iskustava iz područja proizvodnje, usluga, tržišta, tehnologija, organizacija rada, razvoja kooperacijskih odnosa i povezivanja obrtnika i poduzetnika; sudjelovanje na zajedničkim EU projektima; organizaciju zajedničkog nastupa na trećim tržištima itd.

Govoreći o aktualnom stanju u slovenskom i hrvatskom obrtništvu, predsjednik HOK-a Mato Topić i predsjednik OZS-a Štefan Pavlinjek istaknuli su gotovo istovjetne probleme, od kojih je rad na crno najizraženiji.

Slovenska i hrvatska iskustva u obrtništvu imaju dosta zajedničkih značajki, a posljedice gospodarske i financijske krize podjednako proživljavaju slovenski i hrvatski obrtnici.

Hrvatskim obrtnicima, kazao je predsjednik Topić, važna su iskustva slovenskih kolega u prilagodbi EU, kao i problemi s kojima se susreću danas, kad su ravnopravni članovi zajedničkog EU tržišta.

Slovenski i hrvatski obrtnici, naglasio je Pavlinjek, imaju isti cilj - ostvariti poticajno okruženje za obrtništvo, očuvati integritet majstora i prilagoditi se izazovima globalizacije.

Državna tajnica za poduzetništvo u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva Tihana Kraljić istaknula je kako Vlada intenzivno provodi mjere gospodarskog oporavka u svrhu da se svim gospodarskim subjektima, a posebice obrtima, olakša poslovanje smanjenjem poreznog opterećenja i pojednostavljenjem troškova poslovanja, kako bi veći dio njih poslovao u legalnoj sferi ekonomije. Ministarstvo je u ovoj godini osiguralo 326 milijuna kuna za poduzetničke projekte, od čega 16 milijuna za projekte namijenjene isključivo obrtnicima, kazala je.

Uspoređujući pokazatelje gospodarske suradnje Slovenije i Hrvatske na sastanku je rečeno da su dvije zemlje veliki gospodarski partneri (Hrvatska je 4. partner Slovenije), ali da postoji još prostora za suradnju, posebice za hrvatske tvrtke na natječajima u Sloveniji za neposredne investicije, javlja Hina.

Na ovogodišnjem 43. MOS-u izlaže i devet hrvatskih izlagača, od kojih njih pet prvi put.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik