Sporazum u cilju poboljšanja ekonomskih odnosa

Bez autora
May 10 2011

Predstavnici Privredne komore Crne Gore i kineskog grada Tianjin potpisali su juče u Podgorici sporazum o saradnji u cilju poboljšanja ekonomskih odnosa dvije zemlje u trgovini i industriji. Sporazum su potpisali potpredsjednik PKCG Ivan Saveljić i predsjednik Kineske komore za međunarodnu trgovinu odnosno Privredne komore Tianjin, Žao Seming. Crna Gora je kroz nekoliko sporazuma i projekata već ostvarila dobre odnose sa kineskim privrednicima. Zapaženo je bilo i učešće Crne Gore na sajmu u Šangaju. Kontakti koje su naši privrednici tamo ostvarili trebalo bi da poboljšaju i dodatno unaprijede saradnju. Saradnja se ogleda i u gradnji dva broda koja je nedavno počela u brodogradilištu u Šangaju, za obnovu crnogorske trgovačke flote. Saveljić je naveo da će se kroz pregovore koji se vode sa jednom kineskom kompanijom otvoriti nove mogućnosti za izvoz crnogorskog vina u Kinu.

Sporazum u cilju poboljšanja ekonomskih odnosa Predstavnici Privredne komore Crne Gore i kineskog grada Tianjin potpisali su juče u Podgorici sporazum o saradnji u cilju poboljšanja ekonomskih odnosa dvije zemlje u trgovini i industriji. Sporazum su potpisali potpredsjednik PKCG Ivan Saveljić i predsjednik Kineske komore za međunarodnu trgovinu odnosno Privredne komore Tianjin, Žao Seming.

Saveljić je podsjetio da je Crna Gora kroz nekoliko sporazuma i projekata već ostvarila dobre odnose sa kineskim privrednicima.

- Zapaženo je bilo i učešće Crne Gore na sajmu u Šangaju. Kontakti koje su naši privrednici tamo ostvarili trebalo bi da poboljšaju i dodatno unaprijede saradnju - rekao je Saveljić.

On je podsjetio da se saradnja ogleda i u gradnji dva broda koja je nedavno počela u brodogradilištu u Šangaju, za obnovu crnogorske trgovačke flote. Saveljić je naveo da će se kroz pregovore koji se vode sa jednom kineskom kompanijom otvoriti nove mogućnosti za izvoz crnogorskog vina u Kinu.

Kineska delegaciju od četiri člana koju je predvodio Seming, prema njegovim riječima, došla je u Crnu Goru da vidi kakve mogućnosti postoje za saradnju sa crnogorskim partnerima. Seming je kazao da je grad Tianjin sa okolinom, ima 30 miliona stanovnika, najveći lučki grad sjeverne Kine i šesta svjetska luka.

- Bruto domaći proizvod po stanovniku iznosi deset hiljada dolara - naveo je Seming.

Potpisnici su se ugovorom obavezali da će razmjenjivati informacije o lokalnom ekonomskom razvoju i važnim politikama koje se odnose na strane investicije.

Seming, na pitanje da prokomentariše zainteresovanost kineskog konzorcijuma za izgradnju auto-puta Bar-Boljari, predvođenog Poli grupom, nije znao detaljnije da odgovori, ali je kazao da Poli grupa to može da izvede na pravi način i da posjeduju tehnologiju i ljudske resurse.

Iz PKCG su saopštili da je robna razmjena Crne Gore i Kine posljednjih godina u konstantnom porastu. Izvoz je mali i stagnira, dok je stopa rasta uvoza visoka.

- Do sada su strane direktne investicije iz Kine bile zanemarljivo male u ukupnom iznosu od oko četiri miliona eura za period od 2006. do prošle godine - rekli su iz PKCG.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik