Srbija će imati najbolje podsticajne mere u regionu

Bez autora
Jun 22 2014

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da će u narednih sedam dana u skupštinsku proceduru stići predlog novog zakona o radu, nakon čega se očekuje usvajanje tog dokumenta u Narodnoj skupštini Srbije.Vučić je na sastanku sa članovima Američke privredne komore u Srbiji (AmCham) istakao da će u narednih mesec dana biti završeni i zakoni o privatizaciji i stečaju, uz napomenu da se intenzivno radi i na zakonu o planiranju i izgradnji.

Srbija će imati najbolje podsticajne mere u regionuPredsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da će u narednih sedam dana u skupštinsku proceduru stići predlog novog zakona o radu, nakon čega se očekuje usvajanje tog dokumenta u Narodnoj skupštini Srbije.

Vučić je na sastanku sa članovima Američke privredne komore u Srbiji (AmCham) istakao da će u narednih mesec dana biti završeni i zakoni o privatizaciji i stečaju, uz napomenu da se intenzivno radi i na zakonu o planiranju i izgradnji.

On je poručio da će Srbija imati najbolje podsticajne mere u regionu, s obzirom na to da će reformski zakoni biti usvojeni u naredna dva meseca, dok će odluka o sprovođenju fiskalne konsolidacije biti doneta u kasno leto, odnosno u ranu jesen.

Srbija će, pored poboljšanja poslovnog ambijenta, morati da pronađe načine i za to kako da poveća rast i zaustavi recesiju, s obzirom na to da će se nove mere odraziti na smanjenje tražnje, objasnio je premijer.

Prema njegovoj oceni, naša zemlja će imati najbolje podsticajne mere u regionu jer će budući investitori moći da računaju i na državne garancije, a ne samo na garancije koje daje lokalna samouprava.

Takođe, kako je dodao, radiće se i na rešavanju problema preduzeća u restrukturiranju, tako što će biti traženi strateški partneri gde god to bude moguće.

On je naglasio da će država stvoriti uslove za razvoj privatnog sektora, što će omogućiti da se ponovo razvije preduzetnički duh, pri čemu će zaposleni u javnom sektoru biti stimulisani da pređu u privatni.

Izvršni direktor Američke privredne komore Srbije Maja Piščević poručila je da Vlada može da računa na članove te komore, koja će pružiti podršku svim reformskim inicijativama.

Ona je ocenila da bi trebalo omogućiti da se glas privatnog sektora čuje kroz javne diskusije, s obzirom na to da taj sektor ima pravo i dužnost da učestvuje u kreiranju ekonomskih politika.

Piščević je izrazila nadu i da će novi zakon o radu, koji bi uskoro trebalo da bude usvojen, odražavati potrebe privrede.

Prema njenim rečima, članice Američke privredne komore u Srbiji su u prvim nedeljama nakon poplava prikupile više od sedam miliona evra pomoći u novcu, stvarima i uslugama, pri čemu će sakupljanje pomoći biti nastavljeno i u narednom periodu.

Američka privredna komora okuplja 190 kompanija, koje zapošljavaju više od 100.000 građana naše zemlje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik