Srbija i Mađarska zajednički do novih tržišta

Bez autora
Mar 20 2016

Srbija i Mađarska se pripremaju za nove zajedničke projekte u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije kako bi udružene mogle da konkurišu na velikim svetskim tržištima – Ruske Federacije, Kine, Azije, zapadne Evrope i drugim kontinentima, izjavila je ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine nakon potpisivanja protokola sa Osmog zasedanja srpsko-mađarske zajedničke Komisije za ekonomsku saradnju. Ona je sa ministrom spoljne trgovine i spoljnih poslova Mađarske potpisala protokol kojim su predviđene zajedničke aktivnosti u cilju jačanja trgovinske i ekonomske saradnje dve zemlje, očekuje da će naredno zasedanje Komisije biti održano 2017. godine u Beogradu. Mislim da smo danas uspešno obavili posao, s obzirom da smo se oko svih tema o kojima je ministar pričao dogovorili i saglasili, kao i na izraženu spremnost svih nas da i ubuduće nastavimo da intenzivno radimo na širenju i produbljivanju ekonomskih odnosa između dve zemlje, istakla je.

Srbija i Mađarska zajednički do novih tržištaSrbija i Mađarska se pripremaju za nove zajedničke projekte u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije kako bi udružene mogle da konkurišu na velikim svetskim tržištima – Ruske Federacije, Kine, Azije, zapadne Evrope i drugim kontinentima, izjavila je  ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine prof. dr Snežana Bogosavljević Bošković nakon potpisivanja protokola sa Osmog zasedanja srpsko-mađarske zajedničke Komisije za ekonomsku saradnju.

Bogosavljević Bošković koja je sa ministrom spoljne trgovine i spoljnih poslova Mađarske Peterom Sijartom potpisala protokol kojim su predviđene zajedničke aktivnosti u cilju jačanja trgovinske i ekonomske saradnje dve zemlje, očekuje da će naredno zasedanje Komisije biti održano 2017. godine u Beogradu.

„Mislim da smo danas uspešno obavili posao, s obzirom da smo se oko svih tema o kojima je ministar pričao dogovorili i saglasili, kao i na izraženu spremnost svih nas da i ubuduće nastavimo da intenzivno radimo na širenju i produbljivanju ekonomskih odnosa između dve zemlje“, istakla je Bogosavljević Bošković, koja je kopredsednik srpskog dela srpsko-mađarske zajedničke komisije za ekonomsku saradnju.

Bogosavljević Bošković je podsetila da je izvoz Srbije na tržište Mađarske u 2015. godini bio za 11 odsto veći nego godinu ranije.

Bogosavljević Bošković je naglasila da je između Srbije i Mađarske postignut izvanredan stepen političke saglasnosti i da su politički odnosi na najvišem nivou u poslednjih više decenija.

„To je rezultat velikog broja susreta između vlada Republike Srbije i Mađarske, između naših premijera, ali i nas ministara“, navela je Bogosavljević Bošković.

Ministar je ukazala da su takvi politički odnosi imali pozitivan efekat i na širenje ekonomske saradnje koja beleži pozitivan trend, počev od trgovinske razmene koja je u 2015. godini bila veća nego u 2014. za pet procenata, tako i novih i zajedničkih investicija i projekata.

„Saglasili smo se da je izuzetno važno podstaći kompanije i privrednike da investiraju, kako mađarske u Srbiju, tako i srpske u Mađarsku. Zahvalni smo kompanijama koje su investirale u Srbiju više od 470 miliona evra“, rekla je Bogosavljević Bošković.

Ministar je ukazala na značaj prepoznavanja važnosti dobrosusedskih odnosa. „Želimo da nacionalne manjine u obe zemlje imaju što bolju komunikaciju i zbog toga smo spremni da podržimo projekte novih graničnih prelaza, o kojima je govorio i gospodin Sijarto“, dodala je Bogosavljević Bošković.

Bogosavljević Bošković je kazala da je bitna i podrška mađarske strane u obezbeđivanju energetske sigurnosti u narednim godinama.

Bogosavljević Bošković je naglasila da su resorna ministarstva dve zemlje izuzetno dobro sarađivala u prethodne dve godine, a rezultat toga je i porast razmene poljoprivrednih proizvoda.

Ministar je zaključila da su Srbija i Mađarska prepoznale važnost zajedničkih ulaganja i veruje da ćemo u narednim godinama i u tom smislu imati dobre rezultate i čime da se pohvalimo.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik