Srbija konkuriše za sredstva u okviru EaSI programa

Bez autora
Feb 17 2016

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije ukazao je danas na važnost podizanja nivoa korišćenja sredstava koja stoje na raspolaganju našoj zemlji iz raznih evropskih fondova.On je, prilikom otvaranja konferencije o Programu EU za zapošljavanje i socijalne inovacije – EaSI i fondovima EU u oblasti zapošljavanja i socijalne politike, objasnio da je EaSI program glavni fond EU u toj oblasti, a otvoren je i za države kandidate za članstvo u Uniji.

Srbija konkuriše za sredstva u okviru EaSI programaMinistar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Aleksandar Vulin ukazao je danas na važnost podizanja nivoa korišćenja sredstava koja stoje na raspolaganju našoj zemlji iz raznih evropskih fondova.

Vulin je, prilikom otvaranja konferencije o Programu EU za zapošljavanje i socijalne inovacije – EaSI i fondovima EU u oblasti zapošljavanja i socijalne politike, objasnio da je EaSI program glavni fond EU u toj oblasti, a otvoren je i za države kandidate za članstvo u Uniji.

Ministar je rekao da EaSI programom neposredno upravlja Evropska komisija, s ciljem da podrži zapošljavanje, socijalnu politiku i mobilnost radne snage širom Evropske unije.

Vulin je precizirao da ukupan budžet EaSI programa za period od 2014. do 2020. godine iznosi 919,46 miliona evra, i dodao da Srbija ove godine po prvi put može da konkuriše projektima u okviru ovog programa.

Prioritet u tom programu, kako je objasnio, jeste zapošljavanje korisnika novčane socijalne pomoći, kao i organizovanje odgovarajuće obuke koja će im pomoći da promene svoj status. Na taj način mogu da se zaposle ljudi koji primaju socijalnu pomoć i promeni njihov status, ali i da se kroz razne obuke angažuju profesori, prosvetni radnici, koji će im to znanje preneti, naglasio je on.

Vulin je istakao da je resorno ministarstvo na raspolaganju lokalnim samoupravama, institucijama socijalne zaštite, Nacionalnoj službi za zapošljavanje i svima koji mogu da učestvuju u konkretnim projektima.

Vršilac dužnosti direktora Kancelarije za evropske integracije Ksenija Milenković objasnila je da je ovo prva godina u kojoj će naša zemlja moći da koristi pomenuta bespovratna sredstva, i naglasila da projekti moraju biti dobri i konkurentni.

Milenković je rekla da samo od nas zavisi koliko ćemo sredstava moći da povučemo, i dodala da će poziv biti raspisan u narednih nekoliko meseci. Ona je objasnila da će u tom pozivu biti precizirano iz kojih oblasti u okviru socijalne politike i zapošljavanja treba da budu projekti, zatim sledi njihova izrada i slanje Evropskoj komisiji, koja odlučuje koji će od njih biti finansirani.

Projekte, u zavisnosti od konkretne oblasti, mogu predložiti institucije, lokalne samouprave i nevladin sektor, a nacionalni koordinator je Ministarstvo rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja, rekla je Milenković.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik