Srbija na novom putu svile: Poslovi sa Kinom vredni 3,5 milijardi evra

Bez autora
Jan 18 2016

Srbija svoju šansu u saradnji s Kinom vidi u mogućnosti da bude središte za njenu privredu kada je reč o evropskom tržištu. PKS će nastojati da što više uključi privrede Srbije u kineske insfrastrukturne projekte u zemlji, rekao je predsednik PKS. On je istakao da će PKS organizovati prezentacije mogućnosti poslovanja u Srbiji za kineske privrednike , kako bi se bolje upoznali sa prednostima koje su im na raspolaganju. To daje jednu vrstu prednosti. Posebno je zanimljiv interes Srbije da se ulazi u projekte zajedničkog ulaganja u prehrambenoj industriji, industriji automobila i auto-delova, hemijskoj industriji... Postoje kompletni sektori za koje je kineksa privreda zainteresovana.

Srbija na novom putu svileSrbija svoju šansu u saradnji s Kinom vidi u mogućnosti da bude središte (hub) za njenu privredu kada je reč o evropskom tržištu. PKS će nastojati da što više uključi privrede Srbije u kineske insfrastrukturne projekte u zemlji, rekao je predsednik PKS Marko Čadež na Biznis konferenciji.

Marko Čadež je na biznis konfernciji NIN fokusa i Privredne komore Srbije "Srbija na novom putu svile - kako uspešno poslovati sa NR Kinom"  istakao da će PKS organizovati prezentacije mogućnosti poslovanja u Srbiji za kineske privrednike , kako bi se bolje upoznali sa prednostima koje su im na raspolaganju.

"To daje jednu vrstu prednosti. Posebno je zanimljiv interes Srbije da se ulazi u projekte zajedničkog ulaganja u prehrambenoj industriji, industriji automobila i auto-delova, hemijskoj industriji… Postoje kompletni sektori za koje je kineksa privreda zainteresovana", rekao je Čadež.

Prema njegovim rečima, uloga PKS jeste da nađe način da privredu Srbije što više uključi u infrastrukturne projekte koje Kina sprovodi u Srbiji, ali i da srpskim kompanijama omogući pristup kineskom tržištu i da im nađe odgovarajuće partnere za saradnju “ne samo kada je reč o izvozu, već i kada je reč o sklapanju zajedničkih poslova i investiranju".

Čadež je ukazao i na činjenicu da su od januara 2016. počele turbulencije na svetskom tržištu i naglasio da bismo se prevarili ukoliko bismo smatrali da nas to ne interesuje, jer imamo projekte sa Kinom.

Ako Kina ima “kijavicu”, Nemačka dobija žestok grip i to se vidi na berzama. Nesigurnost na finansijskom tržištu može itekako da se odrazi na buduće planove i dalje investicije, rekao je Čadež. Dobra je vest to što vodeće inostrane kompanije u Srbiji, poput Simensa, Hemofarma, Kontinentala i ostalih, ističu da ne očekuju da se svetske turbulencije odraze na njihovo poslovanje u Srbiji, pa čak i najavljuju nova proširenja proizvodnih pogona.

Ukupna vrednost projekata koje Srbija realizuje sa tom zemljom je 3,5 milijardi evra, a reč je o projektima koji se trenutno realizuju i onima za koje se dogovaramo i koji će tek biti ostvareni, istakla je potpredsednica vlade i ministarka građevine, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Ona je najavila da će u narednih mesec dana sa Kinom biti dogovoren model finansiranja izgradnje pruge Beograd - Budimpešta i nastavak gradnje Koridora 11, Surčin-Obrenovac i Preljina-Požega. Dve zemlje imaju najviše zajedničkih projekata u oblasti saobraćajne infrastrukture i energetikea, a Kina planira da uloži 16 milijardi evra u zemljama centralne i istočne Evrope.

Predsednik Asocijacije kineskih privrednika u Srbiji Guo Sijao rekao je da ta asocijacija radi i radiće i ubuduće da se održi brz i stalan trgovinski razvoj Srbije i Kine. Prema njegovim rečima, osnovna ideja projekta “Jedan pojas jedan put” je razvoj prijateljskih odnosa, jačanje ekonomske i trgovinske saradnje i promocija zajedničkog razvoja na obostranu korist Srbije i Kine. On je ocenio da je ključ za još bolju saradnju Srbije i Kine u razvoju inovativnih modela kooperacije i nadrastanje trenutnog modela saradnje -  robne razmene.

Ekspert iz Austrije Vilhelm Šober je rekao da je Kina veoma bogata sirovinama, naročito rudom i mineralnima, kojima snabdeva skoro ceo svet po niskim cenama.  Kina je test poligon za kompanije - ako uspete ovde možete uspeti bilo gde na svetu, ključ u uspehu u Kini je u razumevanju njene kulture, kazao je Šober. Prema njegovim rečima, Kina je 2014. imala čak 150 miliona preduzetnika i to je veoma konkurentno tržište. Srbija ima veoma inteligentnu i kvalifikovanu radnu snagu, naročito u oblasti tehničkih nauka, kao i da bi to trebalo da iskoristimo i ponudumo svetu usluge, u čemu nam može pomoći saradnja sa Kinom.

Viceguverner Narodne banke Srbije Veselin Pješčević je istakao da je Kina imala suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni od gotovo 600 milijardi dolara, što je je najveći suficit koji je zabeležen kod neke zemlje.

To govori koliko je kineski izvoz eksplozivan, rekao je on istakavši da kineska privreda učestvuje sa 15 odsto u svetskom BDP-u. Srpski koordinator za samit Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope Žarko Obradović je rekao da je za nepune četiri godine saradnja Kine i zemalja centralnei istočne Evrope unapređena višestruko, kao I da je  Kina pokazala da je ekonomski jaka i uticajna zemlja.

Izvršni direktor PK Beograda Svetozar Krstić je kazao da je tzv. Novi put svile sve interesantniji i da predstavlja strateško povezivanje Kine sa Evropom.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik