Srbija sve sigurnija za biznis

Bez autora
May 22 2016

Od visokorizične zemlje, Srbija je postala zemlja umerenog rizika za poslovanje. Tako su odlučili stručnjaci bonitetske kuće "Dan i Bredstrit", koji su Srbiji povećali rejting zbog mnogobrojnih pozitivnih ekonomskih kretanja i političke stabilnosti.Rejting, inače, otkriva rizik poslovanja u nekoj zemlji, kao i to koliko je određena država efikasna u plaćanjima prema inostranstvu i koliko se investitorima isplate ulaganja u njoj. U grupi zemalja umerenog rizika, osim Srbije, nalaze se i Hrvatska, Bugarska, Mađarska, Makedonija i Albanija, kao i Italija, Kipar, Portugalija i Turska.

Srbija sve sigurnija za biznisOd visokorizične zemlje, Srbija je postala zemlja umerenog rizika za poslovanje. Tako su odlučili stručnjaci bonitetske kuće "Dan i Bredstrit", koji su Srbiji povećali rejting zbog mnogobrojnih pozitivnih ekonomskih kretanja i političke stabilnosti.

Rejting, inače, otkriva rizik poslovanja u nekoj zemlji, kao i to koliko je određena država efikasna u plaćanjima prema inostranstvu i koliko se investitorima isplate ulaganja u njoj.

U grupi zemalja umerenog rizika, osim Srbije, nalaze se i Hrvatska, Bugarska, Mađarska, Makedonija i Albanija, kao i Italija, Kipar, Portugalija i Turska. Niži rejting od Srbije u regionu ima Bosna i Hercegovina.

U svom izveštaju kuća "Dan i Bredstrit" naglašava da se u Srbiji najveći priliv deviza očekuje od izvoza, gde je u februaru zabeležen godišnji rast od 15,8 odsto.

Stručnjaci ove bonitetske kuće procenjuju da će u Srbiju ući oko dve milijarde evra stranih direktnih investicija zbog velikih privatizacija i investicija ove godine.

Ne zaboravljaju ni novac koji šalje srpska dijaspora, a koji u PDV učestvuju sa oko 10 odsto. Očekuje se veći odliv kapitala iz Srbije "usled servisiranja državnog duga, razduživanja banaka, povraćaja sredstava od stranih investitora i ilegalnih odliva".

Kako ocenjuju u "Dan i Bredstritu", najstarijoj boniteteskoj kući u svetu s tradicijom od 175 godina, po indeksu percepcije korupcije u 2015. godini Srbija je na 71. mestu u svetu.

Oni smatraju da se Vlada suočava sa tim problemom, ali da bi ta borba trebalo da se fokusira na to da se investitorima dodatno olakša poslovanje jačim vezama s državnim institucijama i bržim i jednostavnijim administrativnim procedurama.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik