Srbiji MMF prognozira veći rast BDP nego većini u okruženju

Bez autora
Apr 22 2010

Međunarodni monetarni fond ovogodišnji rast bruto domaćeg proizvoda Srbije procenjuje na dva odsto, što je veća stopa od prognozirane za većinu zemalja u okruženju. Rast srpskog BDP-a biće, međutim, manji od prosečnog u regionu centralne i istočne Evrope koji se prognozira na 2,8 odsto.Rast BDP-a na nivou srpskog ove godine će imati Makedonija, Albanija će ubeležiti nešto veći, od 2,3 odsto, BDP Bosne i Hercegovine porašće pola a Hrvatske samo petinu procenta, dok će Crna Gora imati pad od 1,7 odsto.

Srbiji MMF prognozira veći rast BDP nego većini u okruženjuMeđunarodni monetarni fond ovogodišnji rast bruto domaćeg proizvoda Srbije procenjuje na dva odsto, što je veća stopa od prognozirane za većinu zemalja u okruženju.

Rast srpskog BDP-a biće, međutim, manji od prosečnog u regionu centralne i istočne Evrope koji se prognozira na 2,8 odsto, pokazuju podaci iz novog izveštaja MMF-a objavljenog pred prolećni sastanak tog kreditora i Svetske banke.

Rast BDP-a na nivou srpskog ove godine će imati Makedonija, Albanija će ubeležiti nešto veći, od 2,3 odsto, BDP Bosne i Hercegovine porašće pola a Hrvatske samo petinu procenta, dok će Crna Gora imati pad od 1,7 odsto. Na nivou centralne i istočne Evrope najveći rast BDP-a ove godine Fond očekuje u Turskoj, od 5,2 odsto, a najveći pad u Letoniji, za četiri procenta.

Rast BDP-a Srbije u idućoj godini MMF prognozira na tri procenta. a u 2015. godini kreditor očekuje rast od pet odsto.

Zemljama centralne i istočne Evrope Fond za narednu godinu prognozira rast BDP-a od 3,4 odsto a za 2015. godinu od četiri odsto.

Ovogodišnju inflaciju u Srbiji globalni kreditor procenjuje na šest odsto, nakon 6,6 odsto u prethodnoj godini, a u 2011. očekuje četiri i po procenta.

U novim, ažuriranim prognozama MMF svetski ekonomski rast u 2010. procenjuje na 4,2 odsto, što je 0,3 odsto više nešo što se očekivalo u januaru.

Izveštaj "Svetske ekonomske perspektive" objavljen je pred prolećni sastanak MMF-a i Svetske banke za vikend u Vašingtonu i sutrašnji sastanak Grupe 20 najbogatijih zemalja i vodećih zemalja u razvoju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik