Srpska privreda godišnje gubi oko 180 miliona evra zbog suvišnih propisa

Bez autora
Apr 08 2010

U Srbiji je do sada realizovano 15 odsto od 212 preporuka prvog paketa za ukidanje nepotrebnih propisa, koji bi trebalo privredi da omogući godišnje uštede od 64,3 miliona evra. Do isteka roda za sprovođenje tog prvog paketa preporuka, 31. marta 2010. godine, primenjene su 33 preporuke. Ni jedna od deset najvažnijih preporuka koje bi privredi donele 98 odsto navedenih ušteda nije sprovedena. Srpska privreda zbog komplikovanih i nepotrebnih procedura godišnje ukupno gubi najmanje 180 miliona evra. To da li će se moguće uštede ostvariti zavisi isključivo od agilnosti ministarstava u čijoj su nadležnosti konkretni propisi. Do sada, sve usvojene proporuke spovelo je samo Ministartsvo zdravlja, a kao vrlo efikasno u sprovođenju preporuka pokazalo se i Ministrstvo trgovine i usluga. Ministarstvo finansija, Ministarstvo rada, Ministarstvo za infrastrukturu i Ministarstvo za nauku odlažu sprovođenje preporuka iz proceduralnih razloga...

Srpska privreda godišnje gubi oko 180 miliona evra zbog suvišnih propisaU Srbiji je do sada realizovano 15 odsto od 212 preporuka prvog paketa za ukidanje nepotrebnih propisa, koji bi trebalo privredi da omogući godišnje uštede od 64,3 miliona evra, rečeno je u Jedinici za Sveobuhvatnu reformu propisa (SRP).

Kako se navodi u Jedinici za SRP, do isteka roda za sprovođenje tog prvog paketa preporuka, 31. marta 2010. godine, primenjene su 33 preporuke.

- Ni jedna od deset najvažnijih preporuka koje bi privredi donele 98 odsto navedenih ušteda nije sprovedena - istaknuto je u toj Jedinici  i naveli naveli da srpska privreda zbog komplikovanih i nepotrebnih procedura godišnje ukupno gubi najmanje 180 miliona evra.

To da li će se moguće uštede ostvariti, istakli su, zavisi isključivo od agilnosti ministarstava u čijoj su nadležnosti konkretni propisi.

Do sada, sve usvojene proporuke spovelo je samo Ministartsvo zdravlja, a kao vrlo je efikasno u sprovođenju preporuka pokazalo se i Ministrstvo trgovine i usluga, kazali su u Jedinici za SRP.

Ministarstvo finansija, Ministarstvo rada, Ministarstvo za infrastrukturu i Ministarstvo za nauku, nabrojali su u Jedinici, odlažu sprovođenje preporuka iz proceduralnih razloga.

Drugi paket od 133 preporuke koji se trenutno usaglašava sa većinom ministarstava trebalo bi privredi da donese uštedu od 121,6 miliona evra godišnje, kazali su i dodali da će samo 10 preporuka iz tog paketa doneti 81 odsto ovih ušteda.

Postoji problem sa usaglašavanjem tih preporuka, jer se neka nadležna ministarstva protive bez jasnih argumenata navodeći da će preporuke razmotriti prilikom naredne izmene zakona.

- Najveće uštede nose preporuke čije je sprovođenje u nadležnosti Ministarstva finansija, zbog toga uspeh ove reforme u najvećoj meri zavisi od Ministarstva finansija i Poreske uprave - naglasili su u Jedinici sa SRP.

Premijer Srbije Mirko Cvetković naložio je ministrima da u što kraćem roku u svojim resorima okončaju sprovođenje "giljotine propisa", saopštila je Vlada Srbije.

Predloženo je da se svakog meseca Vlada izveštava o ispunjenosti preporuka jedinice za "giljotinu propisa", a ti izveštaji biće redovno objavljivani kako bi javnost imala uvid u proces ukidanja nepotrebnih procedura, navodi se u saopštenju.

Odluka je doneta nakon što je potpredsednik Vlade i ministar ekonomije Mlađan Dinkić skrenuo je pažnju članovima Vlade na sporost u sprovođenju "giljotine propisa".

Na sednici Vlade usvojen je i Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma o slobodnoj trgovini između Republike Srbije i država CEFTA, kao i Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Srbije i Vlade Hrvatske o plovidbi plovnim putevima na unutrašnjim vodama i njihovom tehničkom održavanju.

Usvojen je i Predlog zakona o izmeni Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

Doneta je i Uredba o izmenama i dopunama uredbe o utvrđivanju programa ostvarivanja Strategije razvoja energetike Republike Srbije do 2015. godine za period od 2007. do 2012. godine, Uredba o izmenama i dopunama uredbe o merilima i uslovima za povraćaj, oslobađanje ili smanjenje plaćanja naknade za zagađivanje životne sredine, Uredba o izmenama i dopunama uredbe o planu mreže zdravstvenih ustanova i Uredba o uvozu motornih vozila.

Usvojena je i Uredba o utvrđivanju programa zaštite i unapređivanja šuma za 2010. godinu, Uredba o korišćenju podsticajnih sredstava za podizanje proizvodnih zasada voćnjaka, vinove loze i hmelja za 2010. godinu, kao i Uredba o izmenama i dopunama uredbe o uslovima i načinu korišćenja sredstava za regresiranje repromaterijala za ratarsku i povrtarsku proizvodnju u 2010. godini. 

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik