Sto dana "korone u privredi" - 15 odsto firmi imalo spreman odgovor

Bez autora
Jul 01 2020

Sto dana nakon formalnog početka glavnog udara krize u privredi izazvane pandemijom Kovid-19, potvrđuju da se pred našim očima dešavao i početak dubinskih promena tržišta u regionu i na globalnom nivou, ocenjuje vodeći partner u konsultantskoj kući "Glenfield Training&Consulting" Gojko Vučinić.

"Rezultati naših istraživanja pokazuju da je dve trećine anketiranih privrednika iskusilo umereno ili značajno smanjenje prihoda u prethodnom periodu kao i da su najpopularnije eksterne mere podrške bile bespovratna sredstva po zaposlenom i moratorijum na kredite, a interne, smanjenje operativnih troškova", kaže Vučinić za Tanjug.

Četvrtina anketiranih iskoristila je sve mere državnog paketa pomoći, a na duže staze, polovina privrednika prepoznaje prodajne aktivnosti i kanale distribucije kao oblast poslovanja koja će pretrpeti najviše promena.

"Ovi i drugi podaci sada, sto dana nakon formalnog početka glavnog udara krize u privredi izazvane pandemijom Kovid-19, potvrđuju da se pred našim očima dešavao i početak dubinskih promena tržišta u regionu i na globalnom nivou", kaže Vučinić.

Procenjeni efekti pada tražnje na globalnom nivou su u martu bili preko 200 milijardi dolara, međutim, nisu svi privredni sektori jednako pogođeni, a obzirom da je reč o procenama s početka krize, za očekivati je da će se ovaj iznos višestruko nadmašiti do kraja godine.

U ovaj zbir ulaze i sektori koji su najviše pogođeni poput turizma, ugostiteljstva i putničkog saobraćaja ali i privredne grane telekomunikacija, farmacije, IT i zdravstvenih usluga koji su imali rast prihoda, tako da je na "mezo" (srednjem) nivou situacija nešto razuđenija.

"Na mikro nivou, ili na nivou privrede u Srbiji, jasno zaključujemo da su i na sektorskom nivou kompanije imale različite efekte a koji su u mnogome zavisili od odluka menadžmenta u kriznoj situaciji i odabranih poslovnih taktika. Prema rezultatima naših istraživanja, tek 15 odsto privrednika je imalo pripremljene formalne planove za kriznu situaciju, dok je 68 posto osetilo pad prihoda", kaže Vučinić.

Smatra da se u tako zaoštrenim okolnostima, jasno profilišu privrednici koji su uspešno primenili neposredne kratkoročne mere, preduzete u cilju neposredne odbrane i očuvanja osnovnih resursa i likvidnosti.

To im je omogućilo da se nakon konsolidacije odbrane, skoncentrišu na ofanzivu i kako bi povratak tražnje, koji je prema mišljenju Vučinića sasvim izvestan kao i nakon svake krize, dočekali spremni i jači, a na srednji rok prilagodili sopstveni biznis model izmenjenoj realnosti.

"I tu se zapravo pravi sva razlika, i upravo su primenjene menadžment odluke u ovih sto dana presudno uticale i na efekte krize na nivou pojedinačnih kompanija", rekao je Vučinić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik