Subvencije za uvezivanje radnog staža

Bez autora
Dec 10 2015

Federalna vlada danas je na sjednici donijela dvije odluke o uvezivanju staža radnicima preduzeća s većinskim državnim kapitalom i njihovim zavisnim društvima.Prvom odlukom je usvojen Program utroška preostalog dijela sredstava namijenjenih kao subvencija javnim preduzećima za uplatu doprinosa za PIO u svrhu penzionisanja zaposlenika, u iznosu od 603.443,97 KM. Ova sredstva bit će dodijeljena na osnovu javnog poziva, a zahtjev za dodjelu zainteresirana preduzeća mogu preuzeti na web-stranici Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije.

Subvencije za uvezivanje radnog stažaFederalna vlada danas je na sjednici donijela dvije odluke o uvezivanju staža radnicima preduzeća s većinskim državnim kapitalom i njihovim zavisnim društvima.

Prvom odlukom je usvojen Program utroška preostalog dijela sredstava namijenjenih kao subvencija javnim preduzećima za uplatu doprinosa za PIO u svrhu penzionisanja zaposlenika, u iznosu od 603.443,97 KM.

Ova sredstva bit će dodijeljena na osnovu javnog poziva, a zahtjev za dodjelu zainteresirana preduzeća mogu preuzeti na web-stranici Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije (www.fmeri.gov.ba).

Druga odluka odnosi se na izbor korisnika sredstava za uvezivanje staža na osnovu prvog javnog poziva, u ukupnom iznosu od 596.556,03 KM.

Od ukunog iznosa, na Željezaru Zenica d.o.o. Zenica odnosi se 182.112,80 KM za devet zaposlenika, na Hidrogradnju d.d. Sarajevo 189.218,38 KM za osam, na Zrak d.d. Sarajevo 85.133,10 KM za pet, na TRZ Hadžići d.d. Sarajevo 41.260,54 KM za četiri, te na BINAS d.d. Bugojno 98.831,21 KM za jedanaest uposlenika.

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije će s korisnicima sklopiti ugovore o dodjeli grant sredstava koja će privrednim društvima, u skladu s dostavljenim spiskovima zaposlenika koji su stekli uslove i ostvarili pravo za odlazak u penziju, sredstva uplatiti na račun Federalnog zavoda PIO, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik