Suzbijanje sive ekonomije u interesu građana i države

Bez autora
Dec 23 2015

Predsednik Vlade Republike Srbije poručio je da se siva ekonomija ne može suzbiti sve dok se ne shvati da je izmirenje obaveza prema državi u interesu građana, odnosno da se iz poreza finansiraju važne institucije u zemlji.On je, na predstavljanju Nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije, koji je Vlada Srbije usvojila prošle nedelje, izneo uverenje da će građani podržati napore usmerene na to da naša zemlja postigne još uspešnije rezultate u stvaranju boljeg ekonomskog okruženja. Srbija će teško uspeti da se približi najmodernijim evropskim zemljama ukoliko zadrži stari, netržišni sistem.

Suzbijanje sive ekonomije u interesu građana i državePredsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas da se siva ekonomija ne može suzbiti sve dok se ne shvati da je izmirenje obaveza prema državi u interesu građana, odnosno da se iz poreza finansiraju važne institucije u zemlji.

Vučić je, na predstavljanju Nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije, koji je Vlada Srbije usvojila prošle nedelje, izneo uverenje da će građani podržati napore usmerene na to da naša zemlja postigne još uspešnije rezultate u stvaranju boljeg ekonomskog okruženja.

Srbija će teško uspeti da se približi najmodernijim evropskim zemljama ukoliko zadrži stari, netržišni sistem, istakao je premijer i ukazao na to da siva ekonomija, prema nekim procenama, čini i 30 odsto udela u privredi, pri čemu se prave razmere toga ne znaju.

U uređenim zemljama, kako je naglasio, građane ne interesuje ko je na vlasti, oni razumeju da moraju da plaćaju obaveze državi kako bi ona ispunila obaveze prema njima, u vidu finansiranja zdravstva, prosvete i socijalnih davanja. Prema njegovim rečima, sva ta pitanja svode se na jedno – da se porez mora plaćati ako hoćemo da država ispunjava svoje obaveze.

Vučić je ocenio da rezultati u godini na izmaku po pitanju smanjenja sive ekonomije nisu loši, ali i iskazao uverenje da oni mogu biti mnogo bolji. On je istovremeno poručio da od građana očekuje razumevanje i jedinstvo na tom planu, a od poslovnih ljudi još više novca od naplate poreza.

U Srbiji su, kako je podsetio, napravljene ozbiljne promene u inspekcijskom nadzoru i broju prijavljenih radnika, što se vidi po porezima i doprinosima, čime se puni budžet.

Prema njegovim rečima, učinjene su i određene promene u parafiskalnim nametima, kao i u ukidanju fiskalnih procedura. Vučić je rekao i da strani investitori ne žele da proširuju svoj posao sve dok imaju konkurenciju u onima koji posluju u sivoj zoni. On je ujedno najavio da će biti uvedene onlajn fiskalne kase, odnosno mehanizam po kojem će Poreska uprava pratiti poslovanje svake radnje i moći da reaguje čim primeti da u toku dana nije bilo nijednog fiskalnog računa.

Takav način rada pokazao je velike rezultate u svetu, dodao je premijer.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik