Svima u regionu srezane projekcije BDP-a, osim Srbiji

Bez autora
Oct 01 2020

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) produbila je projekcije pada bruto domaćeg proizvoda (BDP) za 2020. godinu gotovo svim ekonomijama u regionu, osim Srbiji.

EBRD je ostao pri svojoj prognozi iz maja 2020. da će Srbija imati najmanji pad BDP-a u regionu od 3,5 posto ove godine, navodi se u septembarskom Izveštaju o regionalnim ekonomskim izgledima, koji je upravo objavljen na zvaničnom veb sajtu EBRD-a, prenosi Tanjug.

Crna Gora i Albanija će 2020, prema predviđanjima EBRD-a, zabeležiti najveće recesije u regionu od po devet procenata, pri čemu je projekcija crnogorskog pada produbljena za jedan procentni poen, a za Albaniju je nepromenjena u odnosu na maj.

Hrvatska ekonomija će, takođe, pasti više za 1,5 posto nego što je ranije prognozirano, i ove godine će zabeležiti minus od 8,5 odsto, dok se Sloveniji predviđa pad BDP-a od 7,5 procenata, za dva procentna poena dublji u odnosu na majsku projekciju EBRD-a.

Bosnu i Hercegovinu, Severnu Makedoniju i kosovsku privredu očekuje u ovoj godini ekonomski pad od po pet posto, predviđa Banka sa sedištem u Londonu. Projekcije za BiH i Severnu Makedoniju su pogoršane u odnosu na maj za 0,5 odsto za BiH i za 1,5 procenata za Makedoniju.

Što se tiče prognoza rasta BDP-a za 2021, EBRD je srezao procene svim ekonomijama u regionu zbog neizvesnosti i negativnih rizika vezanih za potencijalno pooštravanje mera socijalne distance usled razbuktavanja kovida-19 kako u domaćim okvirima, tako i u zemljama ključnim trgovinskim partnerima.

Prema novom izveštaju, EBRD predviđa rast BDP-a Srbije od tri posto iduće godine, u odnosu na majsku projekciju od šest posto.

Banka je najviše sasekla procenu rasta Albanije i Crne Gore u 2021. godini. Albaniji sada predviđa rast od 4,5 posto dogodine, za čak 7,5 procenata manji u odnosu na majsku prognozu, a Crnu Goru očekuje ekspanzija od pet odsto, ili za 5,5 procenata manja nego što je predviđano pre.

Takođe je srezana prognoza rasta Hrvatske za 2,5 procentnih poena i Slovenije za 1,5 procentni poen, na 3,5 posto za obe zemlje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik