Svjetska banka: Hrvatsku očekuje znatno viša stopa rasta za razliku od prehodnih procjena

Bez autora
Jun 08 2016

Svjetska banka ponovo je snizila procjene za svjetsko gospodarstvo dok za Hrvatsku očekuje znatno više stope rasta, u skladu s procjenama Međunarodnog monetarnog fonda, pokazuje najnovije izvješće. Hrvatsko bi gospodarstvo tako ove godine po ažuriranim procjenama SB-a trebalo porasti 1,9 posto, što je za pola postotnog boda više no što su u banci predviđali u siječanjskom izvješću. Znatno je - za 0,6 postotnog boda - podignuta i procjena za 2015. godinu, kada je prema novim izračunima SB-a hrvatsko gospodarstvo poraslo 1,6 posto.

Svjetska banka: Hrvatsku očekuje znatno viša stopa rasta za razliku od prehodnih procjenaSvjetska banka ponovo je snizila procjene za svjetsko gospodarstvo dok za Hrvatsku očekuje znatno više stope rasta, u skladu s procjenama Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), pokazuje najnovije izvješće.

Hrvatsko bi gospodarstvo tako ove godine po ažuriranim procjenama SB-a trebalo porasti 1,9 posto, što je za pola postotnog boda više no što su u banci predviđali u siječanjskom izvješću.

Znatno je - za 0,6 postotnog boda - podignuta i procjena za 2015. godinu, kada je prema novim izračunima SB-a hrvatsko gospodarstvo poraslo 1,6 posto.

Iduće bi godine rast trebao ubrzati na 2,0 posto, nasuprot u siječnju procijenjenih 1,7 posto. Za 2018. banka predviđa rast hrvatskog gospodarstva za 2,4 posto, što je za 0,4 postotnog boda više no što su očekivali u siječanjskim procjenama.

Time je SB uskladio svoje procjene za Hrvatsku s onima MMF-a, koji je za ovu godinu također prognozirao 1,9-postotni rast, te blago ubrzanje u 2017., na 2,1 posto.

Banka je blago podigla i procjenu ovogodišnjeg rasta gospodarstava u nastajanju i onih u razvoju u podregiji srednje Europe, koja uz Hrvatsku uključuje Bugarsku, Mađarsku, Poljsku i Rumunjsku, na 3,4 posto, s 3,3 posto procijenjenih u siječnju.

Procjena za iduću godinu snižena je pak za 0,2 postotnog boda, na 3,3 posto. U 2018. gospodarstvo podregije trebalo bi porasti 3,2 posto, što za 0,4 postotnog boda manje no što su u SB-u dosada očekivali.

Ovogodišnja procjena za gospodarstva u nastajanju i ona u razvoju u cijeloj regiji Europe i središnje Azije također je snižena za 0,4 postotnog boda, na 1,2 posto.

U 2017. tempo aktivnosti trebao bi biti više nego udvostručen, na 2,5 posto, što je ipak za 0,1 postotni bod manje no što su u SB-u procijenili u siječnju. Procjena za 2018. potvrđena je na 2,8 posto.

Među utezima u regiji izdvaja se Rusija, čije bi se gospodarstvo ove godine trebalo smanjiti 1,2 posto, za pola postotnog boda više no što su u SB-u očekivali u siječnju. U idućoj godini očekuje se oporavak i rast aktivnosti za 1,4 posto, te za 1,8 posto u 2018.

Među vodećim gospodarstvima u nastajanju Kina bi ove godine trebala zabilježiti stopu rasta od 6,7 posto. U 2017. rast bi trebao usporiti na 6,5 posto, te na 6,3 posto u 2018. Time je SB više-manje potvrdio siječanjske procjene.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik