Svjetski ekonomski forum: Crna Gora na 48. poziciji

Bez autora
Apr 14 2013

Crna Gora je u novom izvještaju Svjetskog ekonomskog foruma o konkurentnosti u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija pala dva mjesta i zauzela 48. poziciju među 144 rangirane zemlje. U 12. Globalnom izvještaju o informacionoj tehnologiji, u koji je agencija Mina-business imala uvid, obuhvaćene su dvije zemlje više u odnosu na prošlu godinu. Crna Gora se u prošlogodišnjem izvještaju, koji je obuhvatao 142 zemlje našla na 46. poziciji. Finska, Singapur i Švedska i dalje su vodeće zemlje svijeta po mrežnoj spremnosti za korišćenje ICT-a. Na četvrtom mjestu nalazi se Holandija, koja bilježi rast sa prošlogodišnje šeste pozicije, dok je na petom Norveška, koja je prošle godine bila sedmoplasirana. Švajcarska je zauzela šestu poziciju.

Svjetski ekonomski forum: Crna Gora na 48. pozicijiCrna Gora je u novom izvještaju Svjetskog ekonomskog foruma o konkurentnosti u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija pala dva mjesta i zauzela 48. poziciju među 144 rangirane zemlje.

U 12. Globalnom izvještaju o informacionoj tehnologiji, u koji je agencija Mina-business imala uvid, obuhvaćene su dvije zemlje više u odnosu na prošlu godinu.

Crna Gora se u prošlogodišnjem izvještaju, koji je obuhvatao 142 zemlje našla na 46. poziciji.

Finska, Singapur i Švedska i dalje su vodeće zemlje svijeta po mrežnoj spremnosti za korišćenje ICT-a.

Na četvrtom mjestu nalazi se Holandija, koja bilježi rast sa prošlogodišnje šeste pozicije, dok je na petom Norveška, koja je prošle godine bila sedmoplasirana. Švajcarska je zauzela šestu poziciju.

Bitniji pomak u odnosu na prošlu godinu bilježi Velika Britanija, sa desetog na sedmu poziciju, slijede Danska i Sjedinjene Američke Države koje su pale na deveto mjesto.

Indeks mrežne spremnosti, na kojem se temelji istraživanje obuhvata četiri podindeksa – okruženje, spremnost, korišćenje i uticaj koji su ukupno podijeljeni na deset oblasti. One se odnose na političko i regulativno, odnosno poslovno i inovativno okruženje za ICT, zatim infrastrukturni i digitalni sadržaj, prihvatljivost i vještine. Podindeks korišćenje obuhvata spremnost pojedinca, poslovnog sektora i vlade za veće korišćenje ICT-a, a četrvti podindeks se odnosi na ekonomski i socijalni uticaj na ICT.

Crna Gora je od deset oblasti najbolji rezultat ostvarila na polju ekonomskog uticaja na ICT, gdje se nalazi na 39. mjestu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik