Transformacija i modernizacija države kroz eUpravu

Bez autora
Dec 10 2015

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički najavila je danas da bi od 1. marta trebalo da počne realizacija projekta eBeba, zahvaljujući kojem će roditelji odmah po rođenju deteta moći da ga prijave putem interneta. Udovički je na konferenciji povodom obeležavanja Dana eUprave, pod nazivom "eUprava kao temelj savremene države", objasnila da je reč o projektu čiji je cilj da na najbolji način državu približi onome što treba da bude, a to je pravi servis građana. Prema njenim rečima, ideja je da se roditeljima omogući da još iz porodilišta obave sve potrebne administrativne procedure za registraciju i osiguranje deteta, i to odmah nakon što se ono rodi, bez administrativnih troškova i šetnji, kako što to danas čine. Ona je navela da će u drugoj fazi projekta i druge procedure biti objedinjene kroz jedan postupak, uz napomenu da se još usaglašavaju administrativne procedure, budući da treba da se stvore i tehničke mogućnosti za to, a očekuje se da će projekat zaživeti od 1. marta.

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički najavila je danas da bi od 1. marta trebalo da počne realizacija projekta eBeba, zahvaljujući kojem će roditelji odmah po rođenju deteta moći da ga prijave putem interneta.

Udovički je na konferenciji povodom obeležavanja Dana eUprave, pod nazivom "eUprava kao temelj savremene države", objasnila da je reč o projektu čiji je cilj da na najbolji način državu približi onome što treba da bude, a to je pravi servis građana.

Prema njenim rečima, ideja je da se roditeljima omogući da još iz porodilišta obave sve potrebne administrativne procedure za registraciju i osiguranje deteta, i to odmah nakon što se ono rodi, bez administrativnih troškova i šetnji, kako što to danas čine.

Ona je navela da će u drugoj fazi projekta i druge procedure biti objedinjene kroz jedan postupak, uz napomenu da se još usaglašavaju administrativne procedure, budući da treba da se stvore i tehničke mogućnosti za to, a očekuje se da će projekat zaživeti od 1. marta.

Govoreći o značaju eUprave, Udovički je istakla da su mnoge zemlje koristile upravo eUpravu kao sredstvo za brzu transformaciju i modernizaciju države.

Ona je istakla da naša zemlja ima vrlo moderan portal eUprave, koji omogućava osavremenjivanje mnogih procedura, a građanima je na raspolaganju 150 elektronskih servisa, koji imaju 300.000 redovnih korisnika.

Pored toga, kako je dodala, imamo visok stepen informatizacije i servisa u okviru uprave, ali nije sve integrisano u jednu pravu elektronsku upravu koju bismo zvali modernom.

Udovički je napomenula da Srbija u toj oblasti ipak napreduje i da je pred usvajanjem strategije eUprave.

Prema njenoj oceni, važno je to što su zacrtani određeni ciljevi, među kojima su i organizacione promene, koje podrazumevaju nužnu racionalizaciju i fiskalnu konsolidaciju, bolja struktura službenika, kao i pripreme za promenu procesa, odnosno sveobuhvatne reforme na osnovu Zakona o opštem upravnom postupku.

Udovički je navela i da je cilj da naša uprava bude otvorena za još bolju komunikaciju, naročito kada je u pitanju kreiranje javnih politika.

Politika otvorenih podataka je od velikog značaja, pri čemu radimo na tom planu, a nadam se da ćemo tako pomoći da privreda dobije eUpravu koja je bolje služi i podstiče njen razvoj, ali i koja daje podatke na najjednostavniji i najjeftiniji mogući način, zaključila je Udovički.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik