Transparentnija i pravičnija tenderska procedura za projekte JPP

Bez autora
Feb 22 2016

Vlada Srbije usvojila je 20. februara 2016. godine predlog izmena i dopuna Zakona o javno-privatnom partnerstvu i koncesijama koji obezbeđuje okvir za transparentnu i pravičnu tendersku proceduru u postupku traženja privatnog partnera za projekte JPP, sa jednakim tretmanom svih ponuđača.Predlog uspostavlja efikasni mehanizam koji omogućava državnim i lokalnim organima da, na osnovu jasnih pravila, realizuju projekte kroz javno-privatno partnerstvo, a doprineće i privlačenju domaćih i stranih investitora i banaka za finansiranje ili sufinansiranje projekata opšteg interesa.

Izmene i dopune Zakona o JPP i koncesijama - jednostavnije procedure, bolji poslovni ambijentVlada Srbije usvojila je 20. februara 2016. godine predlog izmena i dopuna Zakona o javno-privatnom partnerstvu i koncesijama koji obezbeđuje okvir za transparentnu i pravičnu tendersku proceduru u postupku traženja privatnog partnera za projekte JPP, sa jednakim tretmanom svih ponuđača.

Predlog uspostavlja efikasni mehanizam koji omogućava državnim i lokalnim organima da, na osnovu jasnih pravila, realizuju projekte kroz javno-privatno partnerstvo, a doprineće i privlačenju domaćih i stranih investitora i banaka za finansiranje ili sufinansiranje projekata opšteg interesa.

Savetnik predsednika Privredne komore Srbije (PKS) Aleksandar Kemiveš rekao je da se predlogom izmena i dopuna, Zakon o javno-privatnom partnerstvu i koncesijama, koji je u skupštinskoj proceduri, prilagođava pravilima Evropske unije, pojednostavljuju se i unapređuju procedure, sa ciljem privlačenja stranih investitora i kompanija.

Prema rečima Kemiveša, ključno je da u narednom periodu radimo na afirmaciji tog modela, edukaciji, kao i da analiziramo primere dobre i loše prakse, kako bismo što efikasnije identifikovali potencijalno najuspešnije projekte.

Veliki potencijal u oblasti JPP Srbija ima u komunalnom sektoru,  turizmu, zdravstvenoj zaštiti, sportskoj infrastrukturi,  obrazovnim institucijama, naveo je Kemiveš, dodajući da postoje i primeri projekata JPP u oblasti energetske efikasnosti, poput javne rasvete, zatim projekata koji se odnose na ekologiju, poput deponija, fabrika za preradu otpadnih voda, sekundarnih sirovina.

“Na nama je da budemo kreativni, proaktivni, da predlažemo projekte i afirmišemo mogućnosti koje Srbija ima”, rekao je savetnik predsednika PKS, dodajući da je u Srbiji do sada odobreno 34 projekata JPP.

Kemiveš je naveo da se model javno privatnog partnerstva uspešno realizuje u svetu, u zemljama poput Velike Britanije, Francuske, Kanade. U Francuskoj postoje primeri JPP u sportskim dvoranama, stadionima, putnoj infrastrukturi, metrou. JPP predstavljaju i stadion Rolan Garos, londonski metro, zatim Rio-Antirio u Grčkoj, aerodrom u Tirani.

Projekti JPP, pre svega, infrastrukturni, veoma su važni za bolji i kvalitetniji poslovni i investicioni ambijent, rekao je Kemiveš i naglasio dobru saradnju PKS i Komisije za javno-privatno partnerstvo i nadležnim ministarstvima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik