Tri moguća scenarija u slučaju Brexita

Bez autora
Jun 20 2016

U okviru EU razmatraju se tri moguća scenarija ukoliko se građani Velike Britanije na predstojećem referendumu odluče za izlazak iz Unije, rekao je danas ministar vanjskih poslova Španije José Manuel García-Margallo.Margallo je uoči sastanka Vijeća ministara u Luksemburgu istakao da najvjerovatniji scenarij podrazumijeva uspostavljanje režima slobodne trgovine po uzoru na Sveobuhvatni ekonomski i trgovinski sporazum između EU i Kanade, uz ukidanje carine i ograničenja za 99 posto proizvoda koji su predmet trgovine.

Tri moguća scenarija u slučaju BrexitaU okviru EU razmatraju se tri moguća scenarija ukoliko se građani Velike Britanije na predstojećem referendumu odluče za izlazak iz Unije, rekao je danas ministar vanjskih poslova Španije José Manuel García-Margallo.

Margallo je uoči sastanka Vijeća ministara u Luksemburgu istakao da najvjerovatniji scenarij podrazumijeva uspostavljanje režima slobodne trgovine po uzoru na Sveobuhvatni ekonomski i trgovinski sporazum između EU i Kanade, uz ukidanje carine i ograničenja za 99 posto proizvoda koji su predmet trgovine.

Španski šef diplomatije je, kao jednu od mogućih varijanti, naveo uključenje Velike Britanije u Evropski ekonomski prostor zajedno sa Lihtenštajnom, Norveškom i Islandom.

Treći scenarij podrazumijeva mogućnost uspostavljanja režima Evropskog ekonomskog prostora bez obaveze uplaćivanja sredstava u budžet EU, kakav Švicarska ima sa Unijom.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik