U februaru deflacija od 0,1%

Bez autora
Mar 13 2016

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, potrošačke cene su u februaru smanjene za 0,1%. Na mesečni pad cena najviše su uticali sniženje cena naftnih derivata i sezonsko pojeftinjenje odeće i obuće, dok je u suprotnom smeru delovao sezonski rast cena voća i povrća.Međugodišnja inflacija je smanjena u odnosu na prethodni mesec i u februaru je iznosila 1,5%. Prema projekciji Narodne banke Srbije, međugodišnja inflacija će od sredine godine otpočeti umeren rast i vratiti se u granice cilja krajem ove ili početkom sledeće godine.

Inflacija u februaru 1,5%Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, potrošačke cene su u februaru smanjene za 0,1%.

Na mesečni pad cena najviše su uticali sniženje cena naftnih derivata i sezonsko pojeftinjenje odeće i obuće, dok je u suprotnom smeru delovao sezonski rast cena voća i povrća.

Međugodišnja inflacija je smanjena u odnosu na prethodni mesec i u februaru je iznosila 1,5%. Prema projekciji Narodne banke Srbije, međugodišnja inflacija će od sredine godine otpočeti umeren rast i vratiti se u granice  cilja krajem ove ili početkom sledeće godine.

Neizvesnost u pogledu ostvarenja projekcije pretežno se odnosi na dalja kretanja na svetskom robnom i finansijskom tržištu, karakter predstojeće poljoprivredne sezone, kao i kretanje inflacije u međunarodnom okruženju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik