U I kvartalu pad 4 odsto

Bez autora
Jul 19 2010

Ekonomija Crne Gore oslabila je u prvom kvartalu četiri odsto u situaciji slabih investicija i lične potrošnje usljed opadajuće kreditne sposobnosti i rastuće nezaposlenosti. Prema procjenama, koje za kandidate i potencijalne kandidate pravi ECFIN, na crnogorski bruto domaći proizvod u prvom kvartalu pozitivno su uticali samo neto izvoz i javna potrošnja. Ipak, poslije godinu i po stezanja, industrijska proizvodnja zabilježila je rast u aprilu, a zatim 15,8 odsto u maju. U ECFIN-u smatraju da poboljšanja u ekonomiji Crne Gore i dalje zavise od opstanka industrije metala, finansijskog posredovanja i prihoda od ljetnje turističke sezone. Prema njihovim podacima, neznatno je oslabio deficit tekućeg računa, na 28 odsto BDP-a, najviše zahvaljujući smanjenju trgovinskog deficita 8,9 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period.

U I kvartalu pad 4 odstoEkonomija Crne Gore oslabila je u prvom kvartalu četiri odsto u situaciji slabih investicija i lične potrošnje usljed opadajuće kreditne sposobnosti i rastuće nezaposlenosti, pokazuje izvještaj Generalnog direktorata Evropske komisije za ekonomska i monetarna pitanja (ECFIN).

Prema procjenama, koje za kandidate i potencijalne kandidate pravi ECFIN, na crnogorski bruto domaći proizvod u prvom kvartalu pozitivno su uticali samo neto izvoz i javna potrošnja. »Ipak, poslije godinu i po stezanja, industrijska proizvodnja zabilježila je rast u aprilu, a zatim 15,8 odsto u maju«, navodi se u izvještaju u koji je agencija Mina-business imala uvid.

U ECFIN-u smatraju da poboljšanja u ekonomiji Crne Gore i dalje zavise od opstanka industrije metala, finansijskog posredovanja i prihoda od ljetnje turističke sezone. Prema njihovim podacima, neznatno je oslabio deficit tekućeg računa, na 28 odsto BDP-a, najviše zahvaljujući smanjenju trgovinskog deficita 8,9 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Ličnu potrošnju usporila je, kako se navodi u izvještaju, letargična aktivnost banaka u davanju pozajmica. »U prvom kvartalu pozajmljivanje banaka smanjilo se dodatnih 12 odsto u odnosu na uporedni period. Slabljenja od 11 i 16 odsto odobrenih kredita u istom periodu osjetili su vlasnici nekretnina i korporativni sektor, dok su pozajmice Vlade porasle 62 odsto«, precizirali su iz ECFIN-a.

U prvom kvartalu smanjili su se i bankarski depoziti, 2,6 odsto, ali su u martu ipak porasli 0,9 odsto poslije 16 mjeseci pada.

ECFIN je podsjetio da je uprava Crnogorske komercijalne banke, najveće finansijske kompanije u Crnoj Gori u smislu imovine i kredita, krajem juna odobrila povećanje kapitala od 56 odsto, ili 35 miliona eura, kako bi nadoknadili gubitak od 11,8 miliona eura iz prošle godine.

Na finansijski sektor negativno je uticao i pad kombinovane tržišne kapitalizacije dvije crnogorske berze od 13 odsto u maju, nakon 12 uzastopnih mjeseci poboljšanja.

Iz ECFIN-a su naveli da je konsolidovani budžetski deficit u prvom kvartalu bio 34 odsto manji od planiranog i iznosio je 1,2 odsto BDP-a, najviše zahvaljujući sprovođenju restriktivne fiskalne politike. »Deficit je u velikoj mjeri bio finansiran iz budžetskih rezervi«, dodali su iz ECFIN-a.

Oni su precizirali da je javni dug oslabio 0,9 odsto od početka godine na 36,3 odsto BDP-a. »Unutrašnji dug je porastao jer je država preuzela obaveze iz restitucije, penzijskog sistema i restrukturiranja javnih kompanija. Strani dug, koji čini 63,7 odsto ukupnog, uglavnom su činile pozajmice međunarodnih finansijskih institucija«, navodi se u izvještaju. Ti međunarodni zajmovi Crnoj Gori su uglavnom, kako se dodaje, bili potrebni za pokrivanje infrastrukturnih potreba i restrukturiranje problematičnih industrija.

U izvještaju se navodi da su, uz primjetan izuzetak Turske, znakovi oporavka i dalje oskudni, umjereni i neujednačeni među zemljama zapadnog Balkana.

U prvom kvartalu BDP je porastao 0,6 odsto u Srbiji, a postoje i indikatori koji ukazuju na poboljšanja u Albaniji i Bosni i Hercegovini, dok su, s druge strane, ekonomije Crne Gore, Hrvatske i Makedonije oslabile.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik