U januaru ostvaren suficit budžeta od 33 miliradi dinara

Bez autora
Feb 25 2016

U januaru 2016. godine ostvaren je suficit budžeta Republike u visini od 33,0 mlrd dinara. Prihodi su ostvareni u iznosu od 93,7 mlrd dinara, a rashodi su izvršeni u iznosu od 60,7 mlrd dinara. Treba napomenuti da ovaj izveštaj ne uključuje prihode i rashode indirektnih korisnika budžeta.Poreski prihodi iznosili su 72,9 mlrd dinara. Najveći deo poreskih prihoda odnosi se na uplatu PDV u iznosu od 36,6 mlrd dinara. Prihod od PDV u januaru je visok s obzirom da se plaćaju obaveze za prethodna tri meseca, uključujući i decembar koji karakteriše izuzetno visoka potrošnja.

U januaru ostvaren suficit budžetaU januaru 2016. godine ostvaren je suficit budžeta Republike u visini od 33,0 mlrd dinara. Prihodi su ostvareni u iznosu od 93,7 mlrd dinara, a rashodi su izvršeni u iznosu od 60,7 mlrd dinara. Treba napomenuti da ovaj izveštaj ne uključuje prihode i rashode indirektnih korisnika budžeta, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Prema izveštaju, poreski prihodi iznosili su 72,9 mlrd dinara. Najveći deo poreskih prihoda odnosi se na uplatu PDV u iznosu od 36,6 mlrd dinara. Prihod od PDV u januaru je visok s obzirom da se plaćaju obaveze za prethodna tri meseca, uključujući i decembar koji karakteriše izuzetno visoka potrošnja.

Posle PDV najveći prihod zabeležen je po osnovu akciza u iznosu od 27,7 mlrd dinara. Dobrom ostvarenju prihoda od akciza najviše je doprinelo formiranje zaliha akciznih proizvoda što je karakteristično za period pre stupanja na snagu novih iznosa akciza.

Ovo se u najvećoj meri odnosi na izuzetno dobru naplatu akciza na duvanske proizvode. Preostali poreski prihodi su naplaćeni u skladu sa očekivanjima. Neporeski prihodi ostvareni su u iznosu od 20,7 mlrd dinara, od čega je 12,7 mlrd dinara prihod po osnovu licenci za korišćenje mobilne mreže četvrte generacije.

Rashodi su izvršeni u iznosu 60,7 mlrd dinara. Najveće stavke na rashodnoj strani su bili rashodi za zaposlene i transferi organizacijama obaveznog socijalnog osiguranja (fond PIO, RFZO, NSZ, fond SOVO). Na isplatu plata zaposlenima utrošeno je 18,8 mlrd dinara, dok su transferi OOSO iznosili 13,8 mlrd dinara. Uobičajeno je da su u januaru i februaru ukupni rashodi niži od mesečnog proseka s obzirom na manji broj radnih dana i tek započete procedure javnih nabavki.

Na nivou opšte države u januaru je zabeležen suficit u iznosu od 30,0 mlrd dinara, pri čemu je na nivou lokalnih samouprava suficit iznosio 2,1 mlrd dinara, kod AP Vojvodina 0,7 mlrd dinara, dok je PIO fond zabeležio deficit u iznosu od 7,2 mlrd dinara, s obzirom na značajan depozit iz prethodne godine kojim raspolaže.

RFZO je zabeležio suficit u iznosu od 3,5 mlrd dinara što je posledica dinamike isplata plata, pošto se u januaru u zdravstvu isplaćuje samo polovina mesečne zarade. Državna preduzeća nadležna za održavanje i izgradnju puteva, Putevi Srbije i Koridori Srbije, se u najvećoj meri finansiraju iz kredita, te je njihov ukupan deficit iznosio 1,5 mlrd dinara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik