U julu ćemo znati hoćemo li do kraja godine ući u WTO

Bez autora
Apr 20 2016

Bosna i Hercegovina je na jučerašnjem sastanku sa generalnim sekretarom Svjetske trgovinske organizacije u Genevi izrazila političku spremnost, na osnovu opredjeljenja Vijeća ministara BiH, da do kraja ove godine pristupi Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, kazala je stalna predstavnica BiH u Ujedinjenim nacijama.Osim sastanka sa Azevêdom, bh. delegacija, predvođena glavnim pregovaračem za pristupanje WTO-u i sekretarom Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, sastala se i sa predstavnicima Sekretarijata WTO-a, te predstavnicima Brazila i Ukrajine, a danas i Rusije, s kojima još nismo okončali bilateralne pregovore o pristupanju WTO-u.

U julu ćemo znati hoćemo li do kraja godine ući u WTOBosna i Hercegovina je na jučerašnjem sastanku sa generalnim sekretarom Svjetske trgovinske organizacije (WTO) Robertom Azevêdom u Genevi izrazila političku spremnost, na osnovu opredjeljenja Vijeća ministara BiH, da do kraja ove godine pristupi Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, kazala nam je Lucija Ljubić, stalna predstavnica BiH u Ujedinjenim nacijama.

Osim sastanka sa Azevêdom, bh. delegacija, predvođena glavnim pregovaračem za pristupanje WTO-u i sekretarom Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Hamdom Tinjkom i Lucijom Ljubić, sastala se i sa predstavnicima Sekretarijata WTO-a, te predstavnicima Brazila i Ukrajine, a danas i Rusije, s kojima još nismo okončali bilateralne pregovore o pristupanju WTO-u.

Što se tiče vanjskotrgovinskog režima, kako nam je kazao Tinjak, postignut je veliki napredak, tako da legislativa ne bi trebala biti prepreka pristupanju WTO-u, ali ipak i dalje ostaje problem Zakon o unutrašnjoj trgovini Federacije BiH, koji je od usvajanja do sada prepreka, ali Federacija BiH još ga nije izmijenila.

- Moramo se obavezati da ćemo taj zakon izmijeniti do kraja juna ove godine kako bismo mogli potpisati zvaničan dokument koji će biti signal da želimo završiti pregovore. Ako bude sve u redu sa pregovorima sa Ukrajinom, Rusijom i Brazilom, početkom jula trebali bismo znati hoćemo li ući u WTO do kraja ove godine, kazao je Tinjak.

Bh. delegacija imala je u Genevi bilateralne sastanke sa Brazilom i Ukrajinom, a danas će i sa Rusijom. Tinjak je istakao da je sa Brazilom došlo do dodatnog približavanja stavova i da bi konačni dogovor mogli imati već na narednom bilateralnom sastanku. Što se tiče Ukrajine, koja je svim zemljama koje su u WTO ulazile poslije nje pravila probleme, Tinjak je rekao da ima osjećaj da su nespremni došli na sastanak. Dodao je kako je Sekretarijat WTO-a uvjeravao bh. delegaciju da sa Ukrajinom neće biti problema.

Kako nam je kazao Tinjak, raspoloženje u Sekretarijatu Svjetske trgovinske organizacije u pogledu pristupanja BiH ovoj globalnoj organizaciji je vrlo pozitivno, što daje nadu da bi ipak BiH do kraja godine mogla postati članica WTO-a.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik