U moru problema značajan svaki skok BDP-a

Bez autora
Apr 14 2024

Svjetska banka prognozira da će BiH tokom ove godine ubrzati ekonomski rast za 0,7 odsto u odnosu na lani, što je prema ocjeni domaćih ekonomista, uzimajući u obzir krizu u svijetu, povoljno, ali i dalje nedovoljno za značajnije približavanje prosjeku Evropske unije.

Svjetska banka saopštila je juče da očekuje da će ekonomski rast BiH biti ubrzan na 2,6 odsto u 2024. sa 1,9 odsto prošle godine, što je ipak 0,2 procentna poena manje nego što su predviđali u prethodnom izvještaju.

Prema prognozama ove finansijske institucije, rast BDP-a u BiH dogodine bi mogao iznositi 3,3 odsto.

Kako je navedeno u najnovijem izvještaju o ekonomiji za Evropu i centralnu Aziju očekuje se da će rast prvenstveno biti podstaknut većim izvozom, podržan pojačanom inostranom potražnjom i povećanom privatnom potrošnjom zbog rasta realnih prihoda, jer inflacija nastavlja da usporava. Izgledi su, kako je navedeno u saopštenju, zamagljeni negativnim rizicima, uključujući potencijalnu eskalaciju poremećaja na tržištu i neizvjesnost zbog sukoba u Ukrajini i nestabilnosti na Bliskom istoku, što bi moglo ponovo podstaći inflatorne pritiske, uticati na krhki oporavak EU i potražnju za izvozom iz BiH.

- Štaviše, geopolitički uslovi predstavljaju rizik od pogoršanja domaćih političkih trvenja, potkopavajući toliko potreban pritisak za ekonomske strukturne reforme - saopštila je Svjetska banka.

Izvršni direktor Udruženja ekonomista Republike Srpske SWOT Saša Grabovac istakao je za “Glas Srpske” da je, uzimajući u obzir geopolitičku situaciju, kako u Evropi tako i u svijetu, svaki rast dobar.

- Korekcije koje je Svjetska banka donijela su uobičajene i u zavisnosti od okolnosti oni mijenjaju svoje procjene. Tako da je ova procjena, s obzirom na okolnosti u kojima se nalazimo, povoljna - kazao je Grabovac.

Dodao je da je BiH najviše unazadila smanjena potražnja na evropskom tržištu, gdje domaći privrednici i izvoze najviše svojih proizvoda.

- Ekonomije sa kojima najčešće sarađujemo su stalno ili u recesiji ili se tu kreću. Prognozirani rast nije loš, iako je nedovoljan za neki značajniji iskorak u procesu približavanja prosjecima Evropske unije u smislu BDP-a po glavi stanovnika i uopšte ekonomskog razvoja - istakao je Grabovac.

Komentarišući očekivanja Svjetske banke za narednu godinu Grabovac je kazao da je teško situaciju predvidjeti za narednih nekoliko mjeseci, a pogotovo za narednu godinu.

- Međutim Svjetska banka ima metodologiju koju usavršava već decenijama, tako da nema razloga da sumnjamo u to. Naravno da je 3,3 odsto još bolji rezultat, ali nama su potrebne stope od bar pet-šest odsto realnog rasta BDP-a da bismo mogli u značajnijoj mjeri da se približimo nivou ekonomskog razvoja evropskih zemalja ili bar zemalja centralne i istočne Evrope - kazao je Grabovac.

Zapadni balkan

U 2024. se očekuje i povećanje ekonomske aktivnosti na zapadnom Balkanu na 3,2 odsto, što je 0,2 odsto više nego što je Svjetska banka predvidjela u prethodnom izvještaju.

Vodeći ekonomista za zapadni Balkan Ričard Rekord podvlači da su dosadašnji rezultati ohrabrujući i da se fiskalni deficit u regionu gotovo prepolovio u odnosu na prethodnu godinu. Ipak, kako dodaje, treba obratiti pažnju na starosnu strukturu nezaposlenih.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik