U NSZ do kraja januara manje zaposlenih

Bez autora
Dec 14 2015

Nacionalna služba za zapošljavanje moraće do kraja januara 2016. godine da smanji broj zaposlenih za oko 90, ali se neće smanjivati broj kancelarija i ispostava u Srbiji. U toj službi sada ima 1.740 zaposlenih, a da je prema Odluci vlade o maksimalnom broju predviđeno da se taj broj smanji na 1.653. Analiziran je ukupan broj zaposlenih i NSZ će do kraja januara sledeće godine morati da smanji broj zaposlenih za oko 90 u odnosu na sadašnji broj. Dodao je da je cilj rada NSZ, između ostalog, decentralizacija i da u svakoj opštini u Srbiji postoji potreba da funkcioniše bilo kakav vid NSZ jer veliki broj lica zbog udaljenosti mesta prebivališta ne može da se prijavi, niti ostvaruje prava i uključi u mere aktivne politike zapošljavanja.

Nacionalna služba za zapošljavanje moraće do kraja januara 2016. godine da smanji broj zaposlenih za oko 90, izjavio je direktor NSZ Zoran Martinović i napomenuo da se neće smanjivati broj kancelarija i ispostava u Srbiji.

Martinović je nakon obeležavanja 14. decembra - Dana NSZ i dodele priznanja kompanijama i lokalnim samoupravama koje su u ovoj godini dale doprinos zapošljavanju, rekao da u toj službi sada ima 1.740 zaposlenih, a da je prema Odluci vlade o maksimalnom broju predviđeno da se taj broj smanji na 1.653.

"Analiziran je ukupan broj zaposlenih i NSZ će do kraja januara sledeće godine morati da smanji broj zaposlenih za oko 90 u odnosu na sadašnji broj", rekao je direktor.

Dodao je da je cilj rada NSZ, između ostalog, decentralizacija i da u svakoj opštini u Srbiji postoji potreba da funkcioniše bilo kakav vid NSZ jer veliki broj lica zbog udaljenosti mesta prebivališta ne može da se prijavi, niti ostvaruje prava i uključi u mere aktivne politike zapošljavanja.

"U ovoj godini ćemo, a svakako početkom sledeće godine, smanjiti broj zaposlenih lica, ali ćemo se truditi da ne smanjujemo broj kancelarija i ispostava da bi ne narušili interese građana, odnosno korisnika", poručio je Martinović.

Ipak, uprkos tome što je procenjeno da ima viškova u NSZ, malo je savetnika, istakao je Martinović i u prilog tome naveo da više od 1.300 nezaposlenih "dolazi" na jednog savetnika.

Kako je rekao, svega 650 savetnika u Srbiji se bavi direktno zapošljavanjem, ali postoji i veliki broj savetnika koji se bave realizacijom programa zapošljavanja.

Martinović je podsetio da je budžetom za iduću godinu predviđeno 3,3 milijarde dinara za aktivne mere zapošljavanja.

Takođe se osvrnuo i na podatke za treći kvartal godine prema kojima trenutna stopa nezaposlenosti u Srbiji iznosi 16,7 odsto, a cilj je da se narednih godina obori na ispod 15 odsto.

Upitan o kategorizaciji zanimanja, Martinović je kazao da se i na tome intenzivno radi i da to priprema Radna grupa pri Ministarstvu prosvete.

Stopa nezaposlenosti u Srbiji u trećem kvartalu ove godine bila je 16,7 odsto, što je u odnosu na isti period prošle godine smanjenje od 1,4 odsto, izjavio je Martinović.

"U trećem kvartalu ove godine u Srbiji prema podacima Republičkog zavoda za statistiku stopa nezaposlenosti bila za 1,2 procentna poena manja nego u drugom kvartalu 2015. To je najniža stopa nezaposlenosti zabeležena od oktobra 2009. godine", kazao je on, naglašavajući da je cilj da se u naredne dve godine stopa nezaposlenosti u Srbiji smanji na ispod 15 odsto što je kako je dodao teško, ali ostvarljivo.

Prema Martinovićevim rečima, u trećem kvartalu stopa zaposlenosti u Srbiji bila je 53,2 odsto, a broj zaposlenih procenjen je na 2.615.221 i to je povećanje za 1,5 odsto u odnosu na prethodni kvartal i za 1,6 odsto u odnosu na isti kvartal 2014.

On je naglasio da je u novembru ove godine na evidenciji NSZ bilo 717.324 nezaposlenih, što je za 0,6 odsto, odnosno za 4.158 osoba manje nego prethodnog meseca, a u odnosu na novembar prethodne godine manje za 2,9 odsto.

"Učešće mladih do 30 godina u registrovanoj nezaposlenosti iznosi 25,4 odsto, osoba starijih od 50 godina je 27,4 odsto, a od 30 do 49 godina 47,3 odsto", kazao je Martinović dodavši da na evidenciji NSZ-a ima i 224.789 nekvalifikovanih ili niskokvalifikovanih, što je 31,3 odsto ukupnog broja nezaposlenih.

Martinović je naglasio da je najveće je učešće osoba sa srednjim nivoom obrazovanja - 54,3, dok je u ukupnom broju nezaposlenih 14,4 odsto sa višim i visokim obrazovanjem.

On je naveo i da je prema trajanju nezaposlenosti, duže od 12 meseci posao tražila 483.697 osoba ili 67,4 odsto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik