U Srbiji registrovano 1.500 slovenačkih kompanija

Bez autora
Jun 01 2014

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić rekao je da je Srbija je u prvom tromesečju ove godine imala rast izvoza u Sloveniju od 20 odsto i da naša zemlja i dalje želi da povećava obim izvoza u tu zemlju, kao i da uveća asortiman srpskih proizvoda na slovenačkom tržištu. On je na Srpsko-slovenačkom poslovnom forumu u Privrednoj komori Srbije poručio da Srbija želi da se, osim povećanja izvoza, uvećaju i slovenačke investicije u Srbiji. Do sada u našoj zemlji registrovano 1.500 slovenačkih kompanija, što je, kako je rekao Ljajić najbolja preporuka i za ostala preduzeća iz te zemlje da ulažu u Srbiju. On je naveo da danas Srbija ima pokrivenost uvoza izvozom sa Slovenijom od 99,3 odsto, što je pre nekoliko godina bilo nezamislivo. Potpredsednik Vlade je dodao da Srbija radi na izmeni poslovnog ambijenta i da je u toku donošenje niza važnih zakona koji će omogućiti još bolju privrednu klimu i veća strana ulaganja.

U Srbiji registrovano 1.500 slovenačkih kompanijaPotpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić rekao je da je Srbija je u prvom tromesečju ove godine imala rast izvoza u Sloveniju od 20 odsto i da naša zemlja i dalje želi da povećava obim izvoza u tu zemlju, kao i da uveća asortiman srpskih proizvoda na slovenačkom tržištu.

On je  na Srpsko-slovenačkom poslovnom forumu u Privrednoj komori Srbije poručio da Srbija želi da se, osim povećanja izvoza, uvećaju i slovenačke investicije u Srbiji, istakavši da je do sada u našoj zemlji registrovano 1.500 slovenačkih kompanija, što je, kako je rekao najbolja preporuka i za ostala preduzeća iz te zemlje da ulažu u Srbiju.

Ljajić je naveo da danas Srbija ima pokrivenost uvoza izvozom sa Slovenijom od 99,3 odsto, što je, kako je istakao, pre nekoliko godina bilo nezamislivo.

Potpredsednik Vlade je dodao da Srbija radi na izmeni poslovnog ambijenta i da je u toku donošenje niza važnih zakona koji će omogućiti još bolju privrednu klimu i veća strana ulaganja.

Ljajić je naglasio da je Srbija zainteresovana za zajednički nastup srpskih i slovenačkih kompanija na trećim tržištima, podsetivši da je memorandum o takvoj saradnji potpisan krajem prošle godine, jer su i Srbija i Slovenija mala tržišta koja treba da se udruže da bi bili konkurentne.

Srbija je, kako je rekao Ljajić, zainteresovana i za logističku pomoć Slovenije u korišćenju evropskih fondova imajući u vidu da Slovenija u toj oblasti ima značajna iskustva.

Ljajić je ocenio da je politička i pravna saradnja između dve zemlje odlična, i bez otvorenih pitanja što je dobar preduslov za jačanje privredne saradnje.

On je podsetio da je prošle godine održana zajednička sednica dve vlade i najavio da će takva sednica biti održana i ove godine u Ljubljani.

Ljajić je najavio i da će 19. i 20. juna u Sloveniji biti održan Mešoviti srpsko-slovenački komitet i da su već definisane oblasti u kojima treba poboljšati saradnju, a to su poljoprivreda, zaštita životne sredine, saobraćaj, IKT sektor i oblast sanacije posledica elementarnih nepogoda.

Učinićemo sve što možemo da poboljšamo ekonomsku saradnju između dve prijateljske zemlje, rekao je Ljajić i podsetio da do sada imamo potpisanih 17 bilateralnih sporazuma među kojima i sporazum o ekonomsko-trgovinskoj saradnji, podsticaju investiranja i socijalnom osiguranju.

Predsednik Slovenije Borut Pahor izjavio je da su odnosi Slovenije i Srbije konačno, posle četvrt veka, odlični i da ne postoji ništa što bi moglo da ih pokvari u budućnosti.

On je podsetio da će u Sloveniji uskoro biti prevremeni parlamentrani izbori i da bi Vlada trebalo da bude formirna u septembru ili oktobru.

U Sloveniji počinje proces ekonomskog oporavka, a koliko će biti brz zavisiće od politike vlade i poslovne zajednice, istakao je slovenački predsednik.

Na Srpsko-slovenačkom poslovnom forumu u Privrednoj komori Srbije učestvuje 120 srpskih i oko 100 slovenačkih kompanija.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik