U Srbiji se teško dolazi do građevinske dozvole

Bez autora
Oct 31 2011

Prema izveštaju Svetske banke o uslovima poslovanja, ukoliko se poredi na svetskom nivou, Srbija je na samom začelju po dužini izdavanja dozvola i to na 175. mestu od 183. Posao je najlakše početi i registrovati vlasništvo u Bitolju, dobiti građevinsku dozvolu u Prištini, a realizovati ugovor u Zrenjaninu. U poslednje tri godine, u reformama i olakšavanju poslovanja najviše je odmakla Makedonija.Da bi neka firma u Beogradu započela posao, potrebna su joj 23 dana i 11 procedura. U Makedoniji, u Bitolju, duplo manje dana i tek neznatno manji broj procedura. To je samo jedan od kriterijuma zašto Bitolj, prema analizi Svetske banke, ima najbolje uslove poslovanja, dok je Beograd na 16. mestu.

U Srbiji se teško dolazi do građevinske dozvolePrema izveštaju Svetske banke o uslovima poslovanja, ukoliko se poredi na svetskom nivou, Srbija je na samom začelju po dužini izdavanja dozvola i to na 175. mestu od 183.

Posao je najlakše početi i registrovati vlasništvo u Bitolju, dobiti građevinsku dozvolu u Prištini, a realizovati ugovor u Zrenjaninu, navodi se u izveštaju Svetske banke.

U poslednje tri godine, u reformama i olakšavanju poslovanja najviše je odmakla Makedonija.

Da bi neka firma u Beogradu započela posao, potrebna su joj 23 dana i 11 procedura. U Makedoniji, u Bitolju, duplo manje dana i tek neznatno manji broj procedura. To je samo jedan od kriterijuma zašto Bitolj, prema analizi Svetske banke, ima najbolje uslove poslovanja, dok je Beograd na 16. mestu.

Najbolje plasirani grad iz Srbije je Zrenjanin. U odnosu na Beograd, kada je reč o prestonicama, lakše je poslovati u Skoplju i Tirani, a teže u Podgorici, Zagrebu, Banja Luci i Sarajevu.

"U Beogradu se, posle 20 procedura i 279 dana dobija građevinska dozvola i zbog toga je Beograd na 16 mestu. Objašnjenje lošeg rangiranja nalazi se i u visini troškova za izdavanje građevinskih dozvola", kaže za RTS Milan Kovačević, savetnik za strana ulaganja.

Kovačević navodi da su u Sarajevu i Zagrebu troškovi tri puta manji, manje je i procedura, ali treba više dana da bi se izdala dozvola.

Nadležni u Beogradu kažu da su procedure ubrzane i da je samo u ovoj godini izdato dozvola za gradnju za više od milion kvadrata.

Objašnjavajući razloge sporog dobijanja građevinskih dozvola u Srbiji, Goran Rodić iz Udruženja za građevinu Privredne komore Srbije kaže da je problem administracija koja ne zna da objasni šta treba i šta je potrebno za licenciranje investitora.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik