Ukidaju Komisiju za kontrolu državne pomoći

Bez autora
Jan 11 2018

Izmjenama Zakona o zaštiti konkurencije, koje se nalaze u skupštinskoj proceduri, predviđeno je da Agencija za zaštitu konkurencije preuzme i kontrolu državne pomoći, piše Pobjeda.

Izmjenama je predloženo da će Agencija, na čijem je čelu Miodrag Vujović, preuzeti poslove Komisije za kontrolu državne pomoći u roku od 120 dana od dana stupanja na snagu zakona.


Takođe je predviđeno da je Komisija dužna da Savjetu Agencije, danom preuzimanja poslova, dostavi izvještaj o dodijeljenoj državnoj pomoći, sa izvještajem o kontroli namjenskog korišćenja.

Predlog sa ovim rješenjem Vlada je usvojila na posljednjoj sjednici pred Novu godinu, a skupštinski Odbor za ekonomiju o tome bi trebalo da raspravlja iduće sedmice.

Sa seljenjem kontrole državne pomoći u Agenciju za zaštitu konkurencije prethodno su se složila ministarstva finansija, ekonomije i vanjskih poslova.

U obrazloženju ove promjene se navodi da će se omogućiti da se poslovi kontrole državne pomoći obavljaju u okviru postojećih institucionalnih rješenja, bez proširenja mreže regulatornih tijela. Jedan od razloga je i usklađivanje sa odredbama Zakona o upravnom postupku.

Radi obezbjeđivanja funkcionalne nezavisnosti, kako se navodi u predlogu zakona, definisano je da predsjednik i članovi Savjeta Agencije, direktor, zamjenik, pomoćnik direktora i zaposleni ne smiju da traže ni da primaju uputstva od državnih organa, organa državne uprave, lokalne samouprave, ustanova i drugih subjekata koji vrše javna ovlašćenja ili drugih pravnih i fizičkih lica.

U mišljenju Ministarstva finansija navodi se da je analiza pokazala da će za primjenu predloženog rješenja trebati dodatna sredstva, ali se ne navodi kolika.

Ove izmjene su i jedan od uslova za otvaranje poglavlja osam koje se odnosi na konkurenciju.

EU od Crne Gore je tražila uspostavljanje operativno nezavisnog tijela za oblast državne pomoći, na koju su oni do sada imali primjedbi, između ostalog i zbog visine u prethodnom periodu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik