Ulica u Londonu pod kojom se nalazi 20 odsto svetskog zlata

Bez autora
Apr 25 2016

Stara izreka o tome da su londonske ulice popločane zlatom zapravo je na neki način tačna. Ipak, potrebno je da ulicu pogledate iz drugog ugla.Ispod Trednidl ulice u bankarskoj četvrti grada, nalazi se lavirint od gotovo 3.000 kvadratnih metara i koji predstavlja trezor Banke Engleske sa zlatnim polugama ukupne vrednosti od oko 200 milijardi dolara koje su u vlasništvu Velike Britanije, 25 banaka i još tridesetak država.

Ulica u Londonu pod kojom se nalazi 20 odsto svetskog zlataStara izreka o tome da su londonske ulice popločane zlatom zapravo je na neki način tačna. Ipak, potrebno je da ulicu pogledate iz drugog ugla.

Ispod Trednidl ulice u bankarskoj četvrti grada, nalazi se lavirint od gotovo 3.000 kvadratnih metara i koji predstavlja trezor Banke Engleske sa zlatnim polugama ukupne vrednosti od oko 200 milijardi dolara koje su u vlasništvu Velike Britanije, 25 banaka i još tridesetak država.

Ukupno, oko 6.000 tona zlata nalazi se u londonskim trezorima – oko 20 odsto od kompletnog zlata na svetu koje je u vlasništvu nacionalnih država – a većina se nalazi pod zemljom.

Izgled poluga u trezoru razlikuje se u zavisnosti od mesta izlivanja, ali svaka vredi oko 500.000 dolara.

Tokom Drugog svetskog rata, ovi trezori služili su kao skloništa, a u to vreme zlato je tajno otpremljeno za Kanadu, za slučaj da nacisti osvoje London.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik