UMAR poboljšao procjene: Slovenski BDP ove godine raste 2,5%

Bez autora
Dec 23 2014

Ured za makroekonomske analize slovenske vlade (UMAR) u utorak je iznio novu procjenu po kojoj će slovenski BDP ove godne porasti za 2,5 posto, te tako poboljšao svoju prognozu o dvopostotnom rastu od prije tri mjeseca. Za iduću godinu predviđen je nešto niži rast BDP-a od 2 posto, a u 2016. od 1,7 posto. Kao glavni čimbenik rasta gospodarske aktivnosti UMAR navodi očekivanja od rasta izvoza, dok će se javne investicije koje su doprinijele ovogodišnjem gospodarskom oporavku u idućoj godini po ocjeni UMAR-a smanjiti. U 2015. se godini prema prognozi očekuje da će državna potrošnja padati zbog mjera konsolidacije javnih financija. Potrošnja kućanstava ovisit će o općoj potrošačkoj klimi i o situaciji na tržištu rada, gdje se iduće godine ne očekuju veće promjene, a stopa nezaposlenosti bit će oko 13,1 posto.

UMAR poboljšao procjene: Slovenski BDP ove godine raste 2,5%Ured za makroekonomske analize slovenske vlade (UMAR) u utorak je iznio novu procjenu po kojoj će slovenski BDP ove godne porasti za 2,5 posto, te tako poboljšao svoju prognozu o dvopostotnom rastu od prije tri mjeseca.

Za iduću godinu predviđen je nešto niži rast BDP-a od 2 posto, a u 2016. od 1,7 posto. Kao glavni čimbenik rasta gospodarske aktivnosti UMAR navodi očekivanja od rasta izvoza, dok će se javne investicije koje su doprinijele ovogodišnjem gospodarskom oporavku u idućoj godini po ocjeni UMAR-a smanjiti.

U 2015. se godini prema prognozi očekuje da će državna potrošnja padati zbog mjera konsolidacije javnih financija. Potrošnja kućanstava ovisit će o općoj potrošačkoj klimi i o situaciji na tržištu rada, gdje se iduće godine ne očekuju veće promjene, a stopa nezaposlenosti bit će oko 13,1 posto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik