Unapređenje ekonomske saradnje sa Slovenijom

Bez autora
Jun 22 2014

Peto zasedanje Mešovite komisije za ekonomsku saradnju između Srbije i Slovenije održano je u četvrtak i petak na Brdu kod Kranja. Na zasedanju je potvrđena uspešna ekonomska saradnja između dve zemlje, kao i mogućnosti i obostrani interes za njeno dalje unapređenje. U svojstvu kopredsednika Mešovite komisije, delegacije su predvodili Stevan Nikčević, državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije i Stanislav Raščan, ambasador, generalni direktor Direktorata za ekonomsku diplomatiju u Ministarstvu inostranih poslova Republike Slovenije. Razmotrena su privredna kretanja u obe zemlje, sa posebnim osvrtom na bilateralnu ekonomsku saradnju. Konstatovano je kontinuirano povećanje trgovinske razmene, koja je u prošloj godini iznosila skoro 800 miliona evra, što je Sloveniju svrstalo na deveto mesto spoljnotrgovinskih partnera Srbije.

Unapređenje ekonomske saradnje sa SlovenijomPeto zasedanje Mešovite komisije za ekonomsku saradnju između Srbije i Slovenije održano je u četvrtak i petak na Brdu kod Kranja. Na zasedanju je potvrđena uspešna ekonomska saradnja između dve zemlje, kao i mogućnosti i obostrani interes za njeno dalje unapređenje.

U svojstvu kopredsednika Mešovite komisije, delegacije su predvodili Stevan Nikčević, državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije i Stanislav Raščan, ambasador, generalni direktor Direktorata za ekonomsku diplomatiju u Ministarstvu inostranih poslova Republike Slovenije.

Razmotrena su privredna kretanja u obe zemlje, sa posebnim osvrtom na bilateralnu ekonomsku saradnju. Konstatovano je kontinuirano povećanje trgovinske razmene, koja je u prošloj godini iznosila skoro 800 miliona evra, što je Sloveniju svrstalo na deveto mesto spoljnotrgovinskih partnera Srbije.

Prema evidenciji SIEPA, ukupna ulaganja slovenačkih preduzeća u Republici Srbiji od 2000. godine iznosila su oko milijardu evra, po čemu Republika Slovenija zauzima osmo mesto kao zemlja investitor u Republici Srbiji.

Detaljno je razmotrena saradnja u prioritetnim oblastima sa predlozima za njeno unapređnje, i to: poljoprivreda, šumarstvo i životna sredina, informaciono komunikacione tehnologije (IKT), saobraćaj i saradnja institucija i privrede dve zemlje u obnovi područja postradalih od elementarnih nepogoda.

U tom kontekstu, izražena je zahvalnost slovenačkoj strani na ukazanoj brzoj i efikasnoj pomoći u ljudstvu i opremi, angažovanoj na spašavanju postradalih u katastrofalnim poplavama, koje su Republiku Srbiju pogodile sredinom maja ove godine.

Značaj ove saradnje potvrđen je i Pismom o namerama između vlada Srbije i Slovenije, koje su, 17. juna ove godine u Beogradu, potpisali premijeri Vučić i Bratušek za zaključivanje bilateralnog Sporazuma o saradnji na zaštiti od elementarnih i drugih nepogoda.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik