Unapređenje saradnje Srbije i Vijetnama

Bez autora
May 26 2014

Privredna saradnja Srbije (PKS) i Vijetnama zasnovana je na robnoj razmeni, ali postoji potencijal za unapređenje saradnje u oblasti infrastrukture, mašinske, elektronske, prehrambene i farmaceutske industrije, poljoprivrede, turizma, transfera tehnologija, organizovanja zajedničke proizvodnje, obuke kadrova, rekao je potpredsednik PKS Mihailo Vesović na Poslovnom forumu vijetnamskih i srpskih privrednika u PKS. Vesović je istakao da perspektiva za unapređenje ekonomske saradnje Srbije i Vijetnama postoji i da treba podstaći uspostavljanje direktnih kontakata privrednika, promociju mogućnosti poslovanja i organizovanje zajedničkih poslova. Prvi koraci u unapređenju saradnje mogli bi da se ostvare u oblasti tekstilne i industrije hartije, rekao je on.

Unapređenje saradnje Srbije i VijetnamaPrivredna saradnja Srbije (PKS) i Vijetnama zasnovana je na robnoj razmeni, ali postoji potencijal za unapređenje saradnje u oblasti infrastrukture, mašinske, elektronske, prehrambene i farmaceutske industrije, poljoprivrede, turizma, transfera tehnologija, organizovanja zajedničke proizvodnje, obuke kadrova, rekao je potpredsednik PKS Mihailo Vesović na Poslovnom forumu vijetnamskih i srpskih privrednika u PKS.

Vesović je istakao da perspektiva za unapređenje ekonomske saradnje Srbije i Vijetnama postoji i da treba podstaći uspostavljanje direktnih kontakata privrednika, promociju mogućnosti poslovanja i organizovanje zajedničkih poslova. Prvi koraci u unapređenju saradnje mogli bi da se ostvare u oblasti tekstilne i industrije hartije, rekao je on.

Vesović je ukazao da su delegacije vijetnamskih privrednika do sada bile retke i izrazio uverenje da je poslovni forum prvi korak u intenziviranju saradnje. Potpredsednik PKS je predstavio mogućnosti poslovanja u Srbiji, od prednosti zahvaljujući povoljnom geografskom položaju zemlje, do pogodnosti poslovanja zahvaljujući sporazumima o slobodnoj trgovini sa EU, CEFTA, EFTA, Ruskom Federacijom i Turskom.

Odnosi Srbije i Vijetnama počivaju na prijateljstvu, što je osnov za produbljivanje ekonomske saradnje, rekao je Le Thi Thanh Huong, šef vijetnamske delegacije iz Ministarstva trgovine i industrije. Prezentujući mogućnosti poslovanja sa Vijetnamom, naveo je da ta zemlja na tržište Evropske unije najviše izvozi tekstil i izrazio uverenje da će razmena sa Srbijom biti poboljšana, navodi se u saopštenju PKS.

Prema njegovim rečima, bruto društveni prihod Vijetnama u 2013. godini iznosio 143,3 milijarde dolara. Izvoz je bio 132,2, a uvoz 131,3 milijarde dolara. Od 2001. do 2005. Vijetnam je bio drugi najveći izvoznik pirinča u svetu, a  ostvaruje i značajan izvoz kafe, tekstila, plodova mora, telekomunikacione opreme.

Radi unapređenja saradnje dve zemlje, potrebno je razmotriti mogućnost zajedničkih projekata, potpisati bilateralne sporazume, razviti promotivne aktivnosti u obe zemlje i otvoriti diplomatska predstavništva, naveo je Huong.

Poslovni forum i bilateralni sastanci privrednika u PKS organizovani su u okviru posete državno-privredne delegacije Vijetnama, dodaje se u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik