Upravni odbor UIO BiH podržao izmjene Zakona o akcizama

Bez autora
Jun 29 2020

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH na današnjoj 45. Sjednici razmatrao je prednacrte Zakona o akcizama u BiH te zakona o Upravi za indirektno oprezivanje BiH i načelno dao podršku za izmjene i dopune u ovoj oblasti.

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UO UINO) BiH na današnjoj 45. Sjednici razmatrao je prednacrte Zakona o akcizama u BiH te zakona o Upravi za indirektno oprezivanje BiH i načelno dao podršku za izmjene i dopune u ovoj oblasti.

Izmjenama i dopunama koje se navode u prednacrtu zakona o UINO regulirano je pitanje prikupljanja i obrade osobnih podataka u poslovima koji se tiču indirekntog oporezivanja i nadležnosti Uprave u vezi s tim, te obvezama da se ispoštuju važeće domaće i europske direktive.

Članovi UO UINO danas su razmatrali prednacrt izmjena Zakona o akcizama u BiH, čija je suština da se akciza plaća na isti način kao i za druge akcizne proizvode, a ne odmah po preuzimanju akciznih markica.

UO UINO dostavio je danas i odgovor Parlamentarnoj skupštini BiH koja se, također, treba izjasniti o izmjenama zakona o trošarinama s kraja 2018. godine čime se uvodi trogodišnji moratorij na trošarine za duhan i cigarete, odnosno za specifičnu i minimalnu trošarinu.

UO UINO usvojio je Odluku o privremenim koeficijentima raspodjele sredstava sa Jedinstvenog računa za entitete i Brčko Distrikt za razdoblje srpanj – rujan 2020. godine po kojoj Federacija BiH pripada 61,90 posto, Republici Srpskoj 34,55 posto te Brčko Distrikt BiH 3,55 posto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik