UPS: Zloupotrebe u javnim nabavkama veliki problem preduzeća

Bez autora
May 13 2010

Zloupotrebe i korupcija u javnim nabavkama među najvećim su problemima preduzeća u Srbiji, rezultat je ankete koju je danas objavila Unija poslodavaca Srbije. Anketa na uzorku od 9.872 preduzeća pokazuje da je taj problem peti po redu, nakon nelikvidnosti, visokih opterećenja poslovanja, prezaduženosti kod banaka i nemogućnosti naplate potraživanja.Prošle godine Uniji poslodavaca Srbije obratila su se 132 preduzeća koja su imala probleme u javnim nabavkama, a ukupan broj nabavki koje su bile sporne iznose oko 200 miliona evra...

UPS: Zloupotrebe u javnim nabavkama veliki problem preduzećaZloupotrebe i korupcija u javnim nabavkama među najvećim su problemima preduzeća u Srbiji, rezultat je ankete koju je danas objavila Unija poslodavaca Srbije.

Predstavnik Unije Dragoljub Rajić izjavio je na konferenciji za novinare da anketa na uzorku od 9.872 preduzeća pokazuje da je taj problem peti po redu, nakon nelikvidnosti, visokih opterećenja poslovanja, prezaduženosti kod banaka i nemogućnosti naplate potraživanja.

"Prošle godine Uniji poslodavaca Srbije obratila su se 132 preduzeća koja su imala probleme u javnim nabavkama, a ukupan broj nabavki koje su bile sporne iznose oko 200 miliona evra", rekao je Rajić.

Kako je rekao, u 60 od 132 slučaja preduzećima su "lica koja učestvuju u postupku raspisivanja tendera tražila da povećaju cene od 12 od 55 odsto od one cene koju su bila spremna da ponude".

U preostala 72 slučaja nije bilo takvih problema, rekao je Rajić, ali su se pojavile brojne neregularnosti u postupku, kršenje uslova konkursa i Zakona o javnim nabavkama.

Na konferenciji za novinare svoj problem u učešću na javnim nabavkama iznelo je preduzeće za proizvodnju netkanog tekstila M-Prointeks iz Mladenovca.

Direktor te firme Dušan Korunoski ukazao je na probleme tog preduzeća na tenderu za izolaciju pepelišta Ćirkovac u Termoelektrani i kopovima "Kostolac".

Korunoski je naveo da su do sada raspisana tri tendera za taj posao i da je kompanija M-Prointeks, koja je jedini domaći proizvodjač bentonitne hidroizolacije, na svakom tenderu ponudila najpovoljniju cenu.

On je naveo da je ponuda te firme dva puta proglašena najpovoljnijom, ali da ih je Komisija za zaštitu prava pri Upravi za javne nabavke poništila te tendere.

Kako je rekao, na poslednjem tenderu, pre mesec dana, posao je dobila optičarska radnja Optikus iz Beograda, iako je ponuda M-Prointeksa bila 10 odsto jeftinija.

On je rekao sumnja u regularnost tog posla i da tenderska komisija nije dovoljno proverila dokumentaciju i najavio podnošenje prekršajnih i krivičnih prijava.

Korunoski je naveo da M-Prointeks od države traži ravnopravne uslove takmičenja i dodao da će zbog gubitka ovog posla ta firma morati da otpusti 50 radnika.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik