Usporava rast privrede BiH

Bez autora
Sep 29 2016

Svjetska banka je u najnovijem izvještaju ocijenila da privreda BiH usporava u ovoj godini, ali da bi njen rast uz sprovođenje strukturalnih reformi mogao dostići 2,8 odsto, što bi bilo 0,2 procenta niže u odnosu na prošlogodišnji.Svjetska banka je juče u Sarajevu predstavila najnoviji ekonomski izvještaj za jugoistočnu Evropu za 2016. godinu, koji je pokazao da se BiH u prvom polugodištu suočila sa smanjenjem privrednog rasta. Bez obzira na usporavanje analitičari Svjetske banke do kraja godine očekuju stabilnu stopu rasta od 2,8 odsto.

Usporava rast privrede BiHSvjetska banka je u najnovijem izvještaju ocijenila da privreda BiH usporava u ovoj godini, ali da bi njen rast uz sprovođenje strukturalnih reformi mogao dostići 2,8 odsto, što bi bilo 0,2 procenta niže u odnosu na prošlogodišnji.

Svjetska banka je juče u Sarajevu predstavila najnoviji ekonomski izvještaj za jugoistočnu Evropu za 2016. godinu, koji je pokazao da se BiH u prvom polugodištu suočila sa smanjenjem privrednog rasta. Bez obzira na usporavanje analitičari Svjetske banke do kraja godine očekuju stabilnu stopu rasta od 2,8 odsto. Prognoza za iduće dvije godine je još optimističnija i rast u 2017. projektovan je na 3,2 odsto, a godinu kasnije na 3,7 procenata. Taj trend trebalo bi da prati rast zaposlenosti i smanjivanje stepena siromaštva.

- Ekonomska ekspanzija je vođena izvozom i podržana potrošnjom. Očekuje se da će fiskalni deficit u 2016. godini ostati nizak, s obzirom na rast prihoda od indirektnih poreza. Ekonomski rast u srednjoročnom periodu je podržan primarnom potrošnjom i trebalo bi da pređe tri procenta - navedeno je u izvještaju Svjetske banke.

Eksperti Svjetske banke smatraju da je kontinuirani napredak na sprovođenju reformske agende od ključnog značaja, ne samo za kratkoročni ekonomski izgled, nego i za ocjenu zahtjeva BiH za članstvo u EU.

- Reforme napreduju u oblastima upravljanja dugom, tržišta rada i penzija. Međutim, unapređenje efikasnosti javnog sektora i jačanje fiskalne održivosti su i dalje zavisni od političke dinamike, koja ostaje neizvjesna zbog predstojećih lokalnih izbora - navedeno je u izvještaju uz napomenu da je nezaposlenost u BiH smanjena za 2,3 odsto, ali da još iznosi visokih oko 25 odsto.

U izvještaju Svjetske banke je navedeno da zemlje jugoistočne Evrope nastavljaju rast, bez obzira na teške prilike u Evropi i svijetu. Izraženo je očekivanje da će ovogodišnji ekonomski rast u jugoistočnoj Evropi dostići 2,7 odsto i da će ubrzati tokom naredne dvije godine.

Direktor Svjetske banke za jugoistočnu Evropu Elen Goldštajn kaže da snažniji rast počinje imati pozitivan uticaj na siromaštvo i nezaposlenost u regiji.

- Stopa nezaposlenosti je ostala na visokih 25 odsto u prosjeku, ali stope nezaposlenosti tokom ove godine su smanjene u pet od šest zemalja jugoistočne Evrope - ističe Goldštajnova.

Vodeći ekonomista Svjetske banke i jedan od autora izvještaja Katja Vostroknutova kaže da u zemljama sa snažnim reformskim programom dolazi do povećanja investicija, koje su u prvoj polovini ove godine postale solidan pokretač rasta.

- Privatne investicije su snažno doprinijele rastu u Srbiji i Albaniji, a fiskalni deficiti i javni dug su smanjeni, kao odgovor na reforme u ovim zemljama - kaže Vostroknutova.

Loše globalne prilike

Ekonomisti Svjetske banke smatraju da globalne ekonomske okolnosti ne idu u prilog ekspanziji. Istakli su, međutim, da u malim ekonomijama poput zemalja jugoistočne Evrope interne reforme mogu stimulisati snažniji izvozno orijentisani rast, čak i u prilikama globalnog usporavanja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik