Usvojen rebalans budžeta za 2011. godinu, niz Zakona i amandmana

Bez autora
Oct 18 2011

Skupština Srbije usvojila je danas rebalans budžeta za 2011. godinu, koji je usaglašen sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) i predviđa prihode od 707,34 milijarde dinara, rashode od 850,91 milijardu dinara i budžetski deficit od 142,7 milijardi dinara. Vlada Srbije danas je usvojila amandman kojim je precizirano da se iznos sredstava opredeljenih tim zakonom za finansiranje kapitalnih izdataka Vojvodine u četvrtom kvartalu ove godine transferiše budžetu te pokrajine u tri jednake rate – 1. novembra, 15. novembra i 1. decembra. Takođe, usvojen je amandman kojim je precizirana raspodela novca gradovima i opštinama u poslednjem kvartalu po osnovu nenamenskih transfera i transfera solidarnosti. Prema tom amandmanu, gradovi i opštine će za poslednja tri meseca ove godine iz budžeta dobiti ukupno 4,6 milijardi dinara nenamenskih transfera i približno 810 miliona dinara transfera solidarnosti.

Usvojen rebalans budžeta za 2011. godinu, niz Zakona i amandmanaSkupština Srbije usvojila je danas rebalans budžeta za 2011. godinu, koji je usaglašen sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) i predviđa prihode od 707,34 milijarde dinara, rashode od 850,91 milijardu dinara i budžetski deficit od 142,7 milijardi dinara.

Kako je saopšteno, Vlada Srbije danas je usvojila amandman kojim je precizirano da se iznos sredstava opredeljenih tim zakonom za finansiranje kapitalnih izdataka Vojvodine u četvrtom kvartalu ove godine transferiše budžetu te pokrajine u tri jednake rate – 1. novembra, 15. novembra i 1. decembra.

Takođe, usvojen je amandman kojim je precizirana raspodela novca gradovima i opštinama u poslednjem kvartalu po osnovu nenamenskih transfera i transfera solidarnosti. Prema tom amandmanu, gradovi i opštine će za poslednja tri meseca ove godine iz budžeta dobiti ukupno 4,6 milijardi dinara nenamenskih transfera i približno 810 miliona dinara transfera solidarnosti.

U saopštenju se navodi da su na današnjoj sednici Skupštine Srbije usvojeni su i Zakon o izmenama i dopunama Zakona o porezima na imovinu, koji predviđa da porez na imovinu neće biti povećan u 2012. godini, i Zakon o izmenama i dopunama Zakona o obaveznom osiguranju u saobraćaju, kojim je odložen početak rada Garantnog fonda najkasnije do 30. juna 2012. godine.

Danas je Skupština usvojila i Zakon o izmenama i dopunama Zakona o javnom dugu, koji će omogućiti dugoročno zaduživanje lokalnih samouprava za finansiranje infrastrukturnih projekata. Usvojen je i Zakon o davanju garancije Republike Srbije u korist Komercijalne banke po zaduženju Građevinske direkcije Srbije i to do dve milijarde dinara za refinansiranje kredita iz decembra 2010. godine, koji je iskorišćen za opremanje građevinskog zemljišta na lokaciji "Stepa Stepanović" u Beogradu.

Takođe, Zakon o potvrđivanju Okvirnog ugovora o zajmu između Banke za razvoj Saveta Evrope i Republike Srbije je prihvaćen, a vrednost zajma iznosi 32 miliona evra i namenjen je finansiranju izgradnje približno 1.700 objekata za socijalno stanovanje, čiji je cilj rešavanje stambenih problema osoba sa niskim ličnim primanjima, koji spadaju u ugrožene kategorije stanovništva.

Usvojen je i Zakon o potvrđivanju Sporazuma o zajmu (Projekat osiguranja rizika u slučaju elementarnih nepogoda za jugoistočnu Evropu i Kavkaz) između Republike Srbije i Međunarodne banke za obnovu i razvoj. Reč je o zajmu od pet miliona dolara, kojim Srbija treba da finansira svoju članarinu u kompaniji "Europa Re", za učešće u osiguranju rizika u slučaju elementarnih nepogoda.

Poslanici su usvojili i Zakon o potvrđivanju Ugovora o garanciji (EPS projekat za Kolubaru) između Srbije i Evropske banke za obnovu i razvoj, u iznosu od 80 miliona evra, koji će biti opredeljeni za obaveze preduzeća "Elektroprivreda Srbije", dodaje se u saopštenju.

Skupština je potvrdila i 29 međunarodnih sporazuma i ugovora iz oblasti odbrane, policijske saradnje i ekonomske saradnje, životne sredine i kulture.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik