Važno poboljšavati poslovnu klimu u Hrvatskoj

Bez autora
Feb 03 2015

Poslovnu klimu u Hrvatskoj potrebno je poboljšavati, važno je da porezna politika bude konzistentna i da poslovno okruženje bude predvidivo kako bi investitori mogli planirati svoje poslovanje, istaknuo je potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) za međunarodne poslove Domagoj Juričić na konferenciji Doing business u Hrvatskoj: Napredak i novi izazovi. Izvješće Svjetske banke Doing business vrlo je jasno u svojih 14 kriterija pokazalo gdje smo dobri, a gdje nismo. Napravili smo određene napretke u registraciji poduzeća, u brzini kojom se to radi, u izdavanju dozvola, ali postoji niz drugih kriterija koje treba poboljšavati, kazao je Juričić. Napominje kako se mora učiniti puno više u poboljšanju investicijske i opće poslovne klime.

Važno poboljšavati poslovnu klimu u HrvatskojPoslovnu klimu u Hrvatskoj potrebno je poboljšavati, važno je da porezna politika bude konzistentna i da poslovno okruženje bude predvidivo kako bi investitori mogli planirati svoje poslovanje, istaknuo je potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) za međunarodne poslove Domagoj Juričić na konferenciji Doing business u Hrvatskoj: Napredak i novi izazovi.

Izvješće Svjetske banke Doing business vrlo je jasno u svojih 14 kriterija pokazalo gdje smo dobri, a gdje nismo. Napravili smo određene napretke u registraciji poduzeća, u brzini kojom se to radi, u izdavanju dozvola, ali postoji niz drugih kriterija koje treba poboljšavati, kazao je Juričić. Napominje kako se mora učiniti puno više u poboljšanju investicijske i opće poslovne klime.

Za poreznu politiku važno je da bude konzistentna, poslovno okruženje u Hrvatskoj mora biti predvidivo kako bi investitori mogli planirati svoje poslovanje, a ne da se za tjedan, dva ili tri cijela pravila igre promijene. To je ključno i od toga treba početi, istaknuo je.

Ravnatelj Agencije za investicije i konkurentnost Damir Novinić je istaknuo kako su trajanje sudskih postupaka, učestale promjene porezne politike najčešći prigovori investitora.

Hrvatska je na ljestvici 'Doing Business' istraživanja Svjetske banke o uvjetima poslovanja, ove godine zauzela 65. mjesto od ukupno 189 zemalja.

U odnosu na lani znatno je lakše poslovati, smatraju u Svjetskoj banci, ponajviše zahvaljujući bržem dobivanju građevinskih dozvola te jeftinijem postupku otvaranja tvrtki.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik