Veliki privredni i turistički potencijal Smedereva

Bez autora
Feb 29 2016

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da, u nastavku promocije jedinica lokalne samouprave širom Srbije u okviru projekta "Srpska slagalica", ove nedelje, kroz nekoliko različitih tema, predstavlja Smederevo.Smederevo je nekadašnja srpska prestonica na obali Dunava, čiji priobalni deo grada krasi viševekovni simbol grada – Smederevska tvrđava, koju je osnovao tadašnji srpski despot Đurađ Branković, a predstavljala je najveću ravničarsku tvrđavu u Evropi.

Veliki privredni i turistički potencijal SmederevaMinistarstvo državne uprave i lokalne samouprave Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da, u nastavku promocije jedinica lokalne samouprave širom Srbije u okviru projekta "Srpska slagalica", ove nedelje, kroz nekoliko različitih tema, predstavlja Smederevo.

Smederevo je nekadašnja srpska prestonica na obali Dunava, čiji priobalni deo grada krasi viševekovni simbol grada – Smederevska tvrđava, koju je osnovao tadašnji srpski despot Đurađ Branković, a predstavljala je najveću ravničarsku tvrđavu u Evropi.

Smederevo je i domaćin Nušićevih dana, pozorišnog festivala posvećenog najčuvenijem srpskom komediografu, kao i Smederevske jeseni, jedne od najstarijih privredno-turističkih manifestacija u Srbiji.

Pored toga što je grad od izuzetnog istorijskog značaja i bogatog kulturnog nasleđa, Smederevo ima i veliki privredni potencijal.

To mu, pre svega, obezbeđuje njegova strateška pozicija grada na Dunavu, na kojem poseduje industrijsku luku, ali i blizina dve značajne saobraćajnice – Koridora 7 i Koridora 10, koje ga povezuju sa srednjoevropskim i balkanskim prestonicama.

Takođe, Smederevo je od Beograda udaljeno svega 46 kilometara.

Posetioci sajta www.serbianpuzzle.rs imaju priliku da saznaju po čemu je poznat čuveni Smederevac Milan Jovanović Stojimirović, ali i da se upoznaju sa dva specijaliteta ovog kraja – specijalno pripremljenim smederevskim smuđem i sarmama u vinovom listu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik