Viceguverner HNB-a o uvođenju eura: 7,53450 vjerojatno tečaj konverzije

Bez autora
Nov 26 2020

Euro bi trebao postati nacionalna valuta za otprilike dvije i pol godine, Nacionalni plan zamjene valuta trenutačno je u javnom savjetovanju, a viceguverner HNB-a Michael Faulend o toj je temi u HRT-ovoj emisiji Druga strana odgovarao na pitanja koja zanimaju većinu građana.

Središnji paritet hrvatske kune utvrđen je na razini 1 euro = 7,53450 kuna. Michael Faulend je rekao da će to vjerojatno biti i tečaj po kojem će se kuna konvertirati u euro, ali da će, formalno gledano, ta odluka biti donesena šest mjeseci prije.

- Iskustveno znamo da je u principu središnji paritet upravo bio taj tečaj konverzije, rekao je Faulend.

Objasnio je kako će se po jedinstvenom tečaju obavljati apsolutno sve konverzije. Rekao je i kako će banke imati mogućnost limitiranja količine novčanica koje će primati u jednom turnusu od jedne osobe. U Nacionalnom planu je propisano da to ne može biti manje od sto novčanica.

- Ako netko dođe s 200 novčanica, banka će moći reći tom čovjeku da ili stane u red dva puta, pa dva puta po sto, ili će mu reći - položite na račun novce i onda opet nema nikakve provizije. U suprotnom, ako netko bude baš inzistirao da svih 200, 300, 500 novčanica odjednom promijeni u eure, i to će biti moguće, ali onda će banka imati pravnu mogućnost zaračunati određenu naknadu, rekao je Faulend.

Novac će se, objasnio je, prvih šest mjeseci moći zamjenjivati u bankama, pošti i Fini bez ikakvih naknada. Od šest do 12 mjeseci to će se i dalje moći obavljati u banci, ali uz naknadu, dok u pošti i Fini to više neće moći činiti.

- A nakon 12 mjeseci više banke taj posao neće odrađivati, već isključivo HNB, i to trajno, rekao je Faulend, dodavši da su iznimka kovanice, koje će se kod HNB-a moći mijenjati do roka od tri godine nakon uvođenja eura.

Faulend je istaknuo i da će nakon uvođenja eura u prva dva tjedna biti dvojna cirkulacija, što znači da će građani u dućanima moći jednakopravno plaćati s kunama i eurima, a dućani će im ostatak u principu vraćati u eurima, što znači da će dio gotovinskog novca biti zamijenjen i tim putem.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik