Virus u Italiji snažno će utjecati na ekonomske gubitke u BiH

Bez autora
Mar 12 2020

Sasvim je izvjesno da će korona virus imati ozbiljne posljedice kako na globalnu ekonomiju tako i na poslovanje u Bosni i Hercegovini.

Obzirom da je jedno od žarišta virusa Italija, s kojom BiH ima relativno dobru pokrivenost uvoza izvozom, gubitke tek treba očekivati.

Fabrika peleta “Final Group” u Lušci Palanci, dvadesetak kilometara od Sanskog Mosta na zapadu Bosne i Hercegovine, koja svoje proizvode plasira uglavnom u Italiju, ne radi već dvadeset dana.

Vlasnik preduzeća Besim Hrnić za Radio Slobodna Evropa (RSE) potvrdio je da je proizvodnja obustavljena zbog nemogućnosti da se roba plasira u Italiju.

“Mi očekujemo više informacija nakon 3. aprila do kada su najavljene blokade gradova na sjeveru Italije. Sad, kako stvari stoje, nema nikakve mogućnosti da se bilo šta radi, tako da smo morali zaustaviti proizvodnju”, kaže Hrnić.

Uvoz iz Italije u prva dva mjeseca ove godine bio je manji za 16,69 miliona KM (8.3 miliona eura), a izvoz za 39,62 miliona KM (19.8 miliona eura), u odnosu na isti period prošle godine.

Prema podacima Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine u 2019. izvoz u Italiju je bio milijardu i 313 miliona maraka (656.5 miliona eura), a uvoz milijardu i 685 miliona maraka (842.5 miliona eura). Ova država je treći po veličini vanjskotrgovinski partner Bosne i Hercegovine.

– Sve ovo je jedna velika globalna priča i definitivno da se određeni blagi odraz krize izazvane koronavirusom već počinje osjećati i kod nas – kaže za Vijesti.ba predsjednik Vanjskotrgovinske komore (VTK) BiH Vjekoslav Vuković.

A u kojoj mjeri ćemo i mi biti pogođeni krizom, govori naš sagovornik, upravo ovisi od ekonomskih kretanja na svjetskoj i evropskoj sceni, ali i onoj iz okruženja.

– Znate kakvi su ljudi – kad ih obuzme strah manji su potrošači i automatski je manje novca u opticaju – ističe Vuković.

Naglašava da je prerano, ali i krajnje nezahvalno davati paušalne ocjene koliko bi koronavirus mogao koštati bh. ekonomiju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik