Više cijene na domaćem i stranom tržištu

Bez autora
Apr 24 2016

Cijene proizvođača industrijskih proizvoda na domaćem tržištu u Republici Srpskoj u martu u odnosu na februar u prosjeku su više za 0,1 odsto, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.Posmatrano po namjeni potrošnje, u martu u odnosu na februar cijene intermedijarnih proizvoda u prosjeku su više za 0,5 odsto, cijene kapitalnih proizvoda više za 0,2 odsto, a cijene netrajnih proizvoda za široku potrošnju više su za 0,1 odsto. Cijene trajnih proizvoda za široku potrošnju u prosjeku su niže za 0,4 odsto i cijene energije su niže za 0,1 odsto.

Više cijene na domaćem i stranom tržištuCijene proizvođača industrijskih proizvoda na domaćem tržištu u Republici Srpskoj u martu u odnosu na februar u prosjeku su više za 0,1 odsto, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Posmatrano po namjeni potrošnje, u martu u odnosu na februar cijene intermedijarnih proizvoda u prosjeku su više za 0,5 odsto, cijene kapitalnih proizvoda više za 0,2 odsto, a cijene netrajnih proizvoda za široku potrošnju više su za 0,1 odsto. Cijene trajnih proizvoda za široku potrošnju u prosjeku su niže za 0,4 odsto i cijene energije su niže za 0,1 odsto.

Posmatrano po područjima industrijske proizvodnje, u martu u odnosu na februar cijene u prerađivačkoj industriji u prosjeku su više za 0,3 odsto, cijene u sektoru vađenja ruda i kamena u prosjeku su niže za 0,4 odsto, dok su cijene u proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija u prosjeku su ostale na istom nivou.

Cijene proizvođača industrijskih proizvoda iz Srpske na stranom tržištu u martu godine u odnosu na februar u prosjeku su više za 0,2 odsto.

Posmatrano po namjeni potrošnje, u martu u odnosu na februar cijene intermedijarnih proizvoda u prosjeku su više za 0,8 odsto, cijene kapitalnih proizvoda više su za 0,6 odsto, a cijene energije u prosjeku su niže za 1,7 odsto.

Cijene netrajnih proizvoda za široku potrošnju su niže za 0,9 odsto, dok su cijene trajnih proizvoda za široku u prosjeku u prosjeku su ostale na istom nivou.

Posmatrano po područjima industrijske proizvodnje u martu u odnosu na februar, cijene u prerađivačkoj industriji u prosjeku su više za 0,3 odsto, cijene u sektoru vađenja ruda i kamena u prosjeku su niže za 0,7 odsto, dok su cijene u proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija u prosjeku su ostale na istom nivou.

Ekonomista Duško Đorđević, koji se bavi analizom troškova i cijena, rekao je Srni da su među glavnim faktorima koji utuču na cijene industrijskih proizvoda kretanje cijena baznih metala i energenata na svjetskim berzama, a da kada je riječ o BiH, sistem valutnog odbora.

"Taj sistem po kojem je kurs konvertibilne marke fiksan u odnosu na evro dovodi do toga da ima neke određene pogodnosti, i to kod uvoza robe, prvenstveno robe široke potrošnje, ali je to veliki problem za naše izvoznike jer im je sužen žmanevarski prostorž da bi bili cjenovno konkurentni ostalim stranim ponuđačima na ino tržištima", naveo je Đorđević.

Prema njegovim riječima, fiksan kurs između marke i evra stvara dodatne gubitke izvoznicima, te, uzimajući u obzir troškove proizvodnih kapaciteta koji su fiksni i veliki, dovodi do toga da su poslodavci prinuđeni da smanjuju narednu vrstu troškova, a to su troškovi radne snage.

"To se, uglavnom, odražava na plate zaposlenih, a vidljivo je to kolika su primanja u izvoznim djelatnostima, a u Srpskoj su to koža, obuća tekstil, kao i drvna i drvoprerađivačka industrija, u odnosu na prosječna primanja", naveo je Đorđević.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik