Više od 1.500 zahteva dnevno za uverenje da nisu osuđivani

Bez autora
Jun 25 2020

Pravna lica i preduzetnici dnevno podnesu Višem sudu u Beogradu više od 1.500 zahteva za dobijanje uverenja da nisu osuđivani, a da bi se ubrzao rad, sud je zbog gužvi, između ostalog, produžio radno vreme prijemnog šaltera, tako da se zahtevi za dobijanje uverenja primaju od osam do 15.30.

Pravna lica i preduzetnici treba do 1. jula da se usklade sa novim Zakonom o javnim nabavkama i da Agenciji za privredne registre dostave dokumentaciju o upisu u Registar ponuđača, pa tako i uverenje da nisu osuđivani.

Ukoliko ne dostave dokumentaciju, biće brisani iz Registra ponuđača po službenoj dužnosti.

Pred istek roka stvorile su se gužve ispred Palate pravde, a u Višem sudu u Beogradu navode za Tanjug da je tome doprinela i primena mera zdravstvene zaštite zbog virusa korona.

Viši sud u Beogradu je, kažu, preduzeo sve potrebne mere kako bi organizovao nesmetano funkcionisanje i obezbedio je sve potrebne kadrovske i tehničke uslove kako bi se ubrzao rad.

Uverenja se mogu preuzeti od 12 do 15.30, a u tom sudu navode da su na sajtu pružili detaljno uputstvo građanima da zahtev mogu podneti i poštom, dok telefonskim i elektronskim putem svakodnevno daju informacije građanima o postupku podnošenja zahteva i izdavanja uverenja.

Na pitanje da li će eventualno biti produžen rok za dostavljanje uverenja APR-u, u Ministarstvu finansija su juče za Tanjug rekli da se traženo uverenje može dostaviti APR-u i nakon 1. jula.

Napominju da pravna lica mogu ili da se do 1. jula usklade sa odredbama novog zakona u cilju zadržavanja statusa registrovanog ponuđača, ili da se nakon 1. jula i brisanja iz Registra ponuđača ponovo u njega upišu.

U APR za Tanjug su juče objasnili da će svi zahtevi koji stignu do 1. jula biti uzeti u rad i po njima će APR postupiti, a ukoliko je dokumentacija u konkretnom slučaju nepotpuna, ponuđači će dobiti obaveštenje o tome i propisan rok za postupanje po tom zahtevu koji iznosi osam dana u kojem treba da dopune dokumentaciju.

Ponuđači koji se ne usklade sa novim zakonom, kažu u APR-u, biće brisani iz Registra po službenoj dužnosti, ali oni odmah nakon toga mogu podneti zahtev, odnosno registracionu prijavu za ponovni upis u Registar ponuđača u skladu sa propisima koji važe za upis pravnih lica i preduzetnika u Registar.

Pravna lica i preduzetnici u postupku upisa u Registar ponuđača u obavezi da APR-u dostave uverenje nadležnih sudova kojim dokazuju da su neosuđivani, kao i uverenje nadležnih poreskih organa o nepostojanju dospelih, a neizmirenih poreskih obaveza.

Postupak usklađivanja pravnih lica i preduzetnika sa novim Zakonom o javnim nabavkama APR je pokrenula od 1. marta.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik