WEF: Najveći napredak CG

Bez autora
Mar 07 2011

Crna Gora je, prema konkurentnosti u industriji turizma i putovanja, ostvarila najveći napredak od svih zemalja obuhvaćenih izvještajem Svjetskog ekonomskog foruma (WEF). Crna Gora je napredovala 16 mjesta i zauzela 36. poziciju, od 139 zemalja na listi. Crna Gora ukupno ima 4,56 bodova, a od zemalja iz regiona ispred nje su Slovenija i Hrvatska. Crna Gora je snažno posvećena razvoju turizma i putovanja, gdje se rangira kao sedma, što nije iznenađenje kada se zna da je taj sektor izuzetno značajan za ekonomiju zemlje. Međutim, iako je turistička infrastruktura na dosta dobrom nivou, putna mora biti dalje unaprijeđena u cilju jačanja konkuretnosti u toj oblasti. U oblasti regulative, Crna Gora se nalazi na 32. mjestu, sa 5,15 bodova, što je jedna od oblasti kojoj je zemlja bila posvećena u posljednje vrijeme.

WEF: Najveći napredak CGCrna Gora je, prema konkurentnosti u industriji turizma i putovanja, ostvarila najveći napredak od svih zemalja obuhvaćenih izvještajem Svjetskog ekonomskog foruma (WEF), prenose Vijesti.

Crna Gora je, prema izvještaju WEF-a, napredovala 16 mjesta i zauzela 36. poziciju, od 139 zemalja na listi. Crna Gora ukupno ima 4,56 bodova, a od zemalja iz regiona ispred nje su Slovenija i Hrvatska.

"Crna Gora je snažno posvećena razvoju turizma i putovanja, gdje se rangira kao sedma, što nije iznenađenje kada se zna da je taj sektor izuzetno značajan za ekonomiju zemlje.

Međutim, iako je turistička infrastruktura na dosta dobrom nivou, putna mora biti dalje unaprijeđena u cilju jačanja konkuretnosti u toj oblasti", navodi se u izvještaju WEF-a za uporedni period od 2009. do 2011. godine.

U oblasti regulative, Crna Gora se nalazi na 32. mjestu, sa 5,15 bodova, što je jedna od oblasti kojoj je zemlja bila posvećena u posljednje vrijeme.

Kada su u pitanju biznis okruženje i infrastruktura, Crna Gora zauzima 49. mjesto, sa 4,15 bodova, a u oblasti ljudskih, kulturnih i prirodnih resursa zauzima 36. mjesto sa 4,38 bodova.

Od zemalja regiona, jedino je Hrvatska ispred Crne Gore, iako je niže rangirana u oblastima regulative, gdje se nalazi na 42. i resursa, gdje je na 43. mjestu.

U Evropi Crna Gora prema konkurentnosti u oblasti turizma i putovanja zauzima 25. poziciji.

Makedonija je prema konkurentnosti 37. u Evropi, odnosno 76. u svijetu, a Srbija 38. u Evropi i 82. u svijetu.

Bosna i Hercegovina se nalazi na pretposljednjem mjestu u Evropi, 41, odnosno na 97. među zemljama svijeta.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik