Za ekonomski razvoj Srbije 174 miliona evra iz IPA fondova

Bez autora
May 25 2010

Potpredsednik Vlade za evropske integracije Božidar Đelić i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer potpisali su danas u Nišu finansijski sporazum koji će omogućiti realizaciju 26 projekata vrednih 174 miliona evra. Ovim sporazumom, koji se odnosi na Nacionalni program za Srbiju i prvu IPA komponentu – pomoć u tranziciji i izgradnji institucija za 2010. godinu, biće realizovani projekti od direktne koristi za ekonomski razvoj, proces evropskih integracija i svakodnevni život građana Srbije. Potpisivanje ovog sporazuma potvrđuje izvanrednu saradnju EU sa Vladom i drugim predstavnicima vlasti u Srbiji. Cilj je da se akcije koje sprovodi Unija primenjuju u celoj Srbiji, a ne samo u Beogradu. Od ovih sredstava za južnu i jugozapadnu Srbiji će biti izdvojeno 13,7 miliona evra. Za programe podrške lokalnoj infrastrukturi biće izdvojen 31 milion evra, a za razvoj infrastrukture u visokom obrazovanju biće opredeljeno 25 miliona evra.

Za ekonomski razvoj Srbije 174 miliona evra iz IPA fondovaPotpredsednik Vlade za evropske integracije Božidar Đelić i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer potpisali su danas u Nišu finansijski sporazum koji će omogućiti realizaciju 26 projekata vrednih 174 miliona evra.

Ovim sporazumom, koji se odnosi na Nacionalni program za Srbiju i prvu IPA komponentu – pomoć u tranziciji i izgradnji institucija za 2010. godinu, biće realizovani projekti od direktne koristi za ekonomski razvoj, proces evropskih integracija i svakodnevni život građana Srbije.

Potpisivanje ovog sporazuma potvrđuje izvanrednu saradnju EU sa Vladom i drugim predstavnicima vlasti u Srbiji. Cilj je da se akcije koje sprovodi Unija primenjuju u celoj Srbiji, a ne samo u Beogradu.

Od ovih sredstava za južnu i jugozapadnu Srbiji će biti izdvojeno 13,7 miliona evra.  Za programe podrške lokalnoj infrastrukturi biće izdvojen 31 milion evra, a za razvoj infrastrukture u visokom obrazovanju biće opredeljeno 25 miliona evra.

Iznos od 174 miliona evra biće dopunjen sa još 12 miliona evra iz programa prekogranične saradnje i isto toliko iz programa rada sa mladima.

Za nadzor radova na izgradnji puteva na Koridoru 10 planirano je 10 miliona evra, dok će 10,5 miliona evra biti usmereno u program prelaska sa analognog na digitalno emitovanje signala.

Takođe danas je Dežer je posetio i Nišku mlekaru gde je sa gradonačelnikom Niša Milošem Simonovićem potpisao finansijski sporazum koji predstavlja podršku mlekarama tog kraja. To je prva konkretizacija sporazuma Vlade i Evropske komisije u oblasti bezbednosti hrane i razvoja poljoprivredne proizvodnje, a pomoć od 300.000 evra namenjena je mlekarama udruženim u “Klaster sireva juga”.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik