Za Srbiju 2016. - godina investicija i rasta

Bez autora
Jan 14 2016

Predsednik Vlade Republike Srbije izjavio je danas da su glavni ciljevi Vlade u ovoj godini očuvanje mira i stabilnosti u zemlji i regionu, ali i stvaranje uslova za napredak ekonomije kroz povećanje investicija. On je istakao da našu zemlju u vremenu koje predstoji očekuje mnogo rada i teških reformi, uz ocenu da će 2016. biti neuporedivo uspešnija i nešto lakša nego prethodne dve godine. Od izuzetnog je značaja to što smo postavili temelje razvoja srpske ekonomije i ušli u period dinamičnog rasta, rekao je premijer i najavio da će početkom marta u Beograd doputovati potpredsednik Svetske banke, a tokom godine i predsednik ove finansijske institucije. Glavni povod njihovog dolaska, kako je objasnio, jeste reforma javnih preduzeća, konkretno "Elektroprivrede Srbije", "Puteva Srbije" "Koridora Srbije", "Železnica Srbije" i "Srbijagasa".

Za Srbiju 2016. - godina investicija i rastaPredsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da su glavni ciljevi Vlade u ovoj godini očuvanje mira i stabilnosti u zemlji i regionu, ali i stvaranje uslova za napredak ekonomije kroz povećanje investicija.

Vučić je na konferenciji za novinare istakao da našu zemlju u vremenu koje predstoji očekuje mnogo rada i teških reformi, uz ocenu da će 2016. biti neuporedivo uspešnija i nešto lakša nego prethodne dve godine.

Od izuzetnog je značaja to što smo postavili temelje razvoja srpske ekonomije i ušli u period dinamičnog rasta, rekao je premijer i najavio da će početkom marta u Beograd doputovati potpredsednik Svetske banke, a tokom godine i predsednik ove finansijske institucije.

Glavni povod njihovog dolaska, kako je objasnio, jeste reforma javnih preduzeća, konkretno "Elektroprivrede Srbije", "Puteva Srbije" "Koridora Srbije", "Železnica Srbije" i "Srbijagasa".

Prema njegovim rečima, Svetska banka nije u potpunosti zadovoljna sprovođenjem reformi pomenutih preduzeća, ali nije ni nezadovoljna, budući da je Srbija do sada privatizovala 83 od 100 preduzeća predviđenih tim programom.

Istovremeno, Vučić je rekao da ukoliko dogovor sa kineskom kompanijom "HBIS" u vezi sa Železarom Smederevo bude zaključen u maju, rast BDP-a u ovoj godini mogao bi da bude čak 2,5 odsto, a u 2017. godini i više od četiri odsto.

Pregovori sa pomenutom kompanijom od strateškog su značaja za Srbiju, i ukoliko Vlada uspe u tome, boljitak bi osetili svi građani naše zemlje, što bi doprinelo bržem približavanju zemljama EU.

On je ujedno za prvih šest meseci ove godine najavio dolazak novih kompanija u Srbiju, koje će zaposliti 12.000 ljudi, ističući da je Vlada već u ovoj godini za podsticanje preduzetništva u budžetu odvojila tri puta više sredstava u odnosu na prethodnu godinu.

Premijer je, govoreći o dobrim dosadašnjim rezultatima, napomenuo smanjenje kašnjenja u otplati kredita i veću kreditnu aktivnost.

Obično je nemoguće da u januaru budemo u suficitu, ali uspeli smo da taj mesec bude stabilan i da imamo i značajan suficit, iako je to jedan od najtežih meseci u godini, ukazao je Vučić.

Prema njegovim rečima, u ovom mesecu je za digitalni frekvencijski spektar uplaćeno u budžet 13,1 milijarda dinara od mobilnih operatera "Telekom Srbija", "Telenor" i "Vip".

Takođe, kako je dodao, napredak se očekuje i u oblasti turizma, gde je planiran rast od 12 ili 13 odsto.

Vučić je najavio da će od naredne nedelje početi sa obilaskom škola i domova zdravlja u Srbiji koje će tokom ove godine biti obnovljene u manjoj ili većoj meri, ističući da je reč o približno 1.000 objekata. On je podvukao da se ne radi samo o farbanju i krečenju, već i o rekonstrukciji mokrih čvorova.

Premijer je ponovio da su vanredni parlamentarni izbori moguća opcija, ali da još nije doneo konačnu odluku o tome, uz napomenu da se pri odluci o raspisivanju neće rukovoditi stranačkim interesima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik