Zajednički nastup sa Slovenijom na trećim tržištima

Bez autora
Feb 18 2016

Predsednik Vlade Republike Srbije istakao je danas u razgovoru sa ministrom ekonomskog razvoja i tehnologije Republike Slovenije da su odnosi između dve zemlje primer dobre i prijateljske saradnje. Premijer je tom prilikom naglasio da Srbija pridaje prvorazredni značaj razvoju ekonomskih odnosa sa Slovenijom, kao jednom od najznačajnijih trgovinskih partnera i investitora. On je izrazio očekivanje da bi trgovinska razmena uskoro mogla da se uveća na milijardu evra, čemu bi mogla da doprinese i intenzivnija saradnja u oblasti turizma. Srbija je, kako je preneo, otvorena za slovenačke investicije u povećanju turističkih kapaciteta, posebno u segmentu banjskog turizma. Slovenski ministar je, ocenivši da postoji mnogo neiskorišćenih mogućnosti za ekonomsku saradnju dveju zemalja, istakao da je Slovenija spremna da prenese Srbiji iskustva iz oblasti turizma, jer u tom sektoru ostvaruje prihod od dve milijarde evra, odnosno 13 odsto bruto domaćeg proizvoda.

Jasne perspektive ekonomskih odnosa sa SlovenijomPredsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas u razgovoru sa ministrom ekonomskog razvoja i tehnologije Republike Slovenije Zdravkom Počivalšekom da su odnosi između dve zemlje primer dobre i prijateljske saradnje.

Vučić je tom prilikom naglasio da Srbija pridaje prvorazredni značaj razvoju ekonomskih odnosa sa Slovenijom, kao jednom od najznačajnijih trgovinskih partnera i investitora.

On je izrazio očekivanje da bi trgovinska razmena uskoro mogla da se uveća na milijardu evra, čemu bi mogla da doprinese i intenzivnija saradnja u oblasti turizma.

Srbija je, kako je preneo, otvorena za slovenačke investicije u povećanju turističkih kapaciteta, posebno u segmentu banjskog turizma.

Počivalšek je, ocenivši da postoji mnogo neiskorišćenih mogućnosti za ekonomsku saradnju dveju zemalja, istakao da je Slovenija spremna da prenese Srbiji iskustva iz oblasti turizma, jer u tom sektoru ostvaruje prihod od dve milijarde evra, odnosno 13 odsto bruto domaćeg proizvoda. On je ukazao na to da su srpske kompanije kao investitori u Sloveniji ostavile dobar utisak i da su dobrodošle da pojačaju svoj investicioni potencijal.

Slovenački ministar se takođe sastao i sa potpredsednikom Vlade Republike Srbije, ministarom trgovine, turizma i telekomunikacija Rasimom Ljajićem. Tema njihovog razgovora bila je unapređenje turističke ponude dveju zemalja u cilju zajedničkih napora ka trećim tržištima.

Ljajić je u obraćanju novinarima nakon sastanka, koji je održan na Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu, rekao da bi 21. marta u srpsku prestonicu trebalo da doputuje prvih 700 turista iz Irana. On je preneo da su Srbija i Slovenija zainteresovane da zajedno nastupaju i na trižištu Kine, ali i arapskih zemalja, uz ocenu da je veća mogućnost da se privuče i veći broj turista ako se udruže zajednički potencijali i kapaciteti.

Srbija i Slovenija su u uzlaznoj putanji kada je u pitanju turistički razvoj i turističke ponude, naveo je potpredsednik Vlade i dodao da Slovenija za Srbiju može da bude dobar model u oblasti banjskog i velnes turizma.

Prema njegovim rečima, banjski turizam je nešto na čemu moramo da baziramo budući turistički razvoj Srbije, pri čemu mora da postoji jasna vizija, veća ulaganja, ali i veće strane investicije.

Počivalšek je precizirao da su za goste iz Srbije u Sloveniji najinteresantnije banje, a zatim Ljubljana kao glavni grad, dok su slovenačkim turistima najinteresantniji Beograd i Novi Sad. On je podsetio na to da je za prvih 11 mesece prošle godine Sloveniju posetilo 80.000 srpskih turista koji su ostvarili više od 200.000 noćenja.

Sastanku na štandu Turističke organizacije Srbije, pored predstavnika dva ministarstva, prisustvali su i predstavnici ove organizacije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik